Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Κάθριν Αστον στα δύο υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ: αυτά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντίστοιχα.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσω Twitter ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν πως ο ισπανός Λουίς ντε Γκίντος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον ολλανδό Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν η θητεία του τελευταίου ολοκληρωθεί, περί τα μέσα του 2015.

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον, μετά τα μέσα του 2015, διαπίστωσα ότι η κυρία Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, θεωρεί πως ο κ. Ντε Γκίντος είναι ένας υποψήφιος που θα ήταν κατάλληλος να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα και άκουσα ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται την ίδια άποψη», είπε ο βαν Ρόμπαϊ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ θα διαδεχθεί τον βαν Ρόμπαϊ τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το ίδιο θα συμβεί με την ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία διαδέχεται τη βρετανή βαρόνη Κάθριν Αστον.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής από τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κάτι εφικτό.

«Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου ο Τουσκ είπε ότι θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Η Πολωνία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Ο διορισμός του Τουσκ στην προεδρία της ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην ευρωζώνη και ότι η ημερομηνία που πιθανόν θα ενταχθεί σε αυτή θα καθοριστεί και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Βαρσοβία.

Ο διορισμός του 57χρονου Τουσκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στον στρατηγικό αυτό θώκο που συμβάλλει στον συντονισμό των Συνόδων Κορυφής στέλνει επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία, καθώς η Πολωνία, μια χώρα που ανήκε άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα αυτή.

Φαβορί

Οι Ντόναλντ Τουσκ και Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντιστοίχως.

«Εάν μου ζητούσατε να κάνω μια βάσιμη υπόθεση, θα έλεγα ότι πιθανόν αυτό θα είναι το δυναμικό δίδυμο που θα ηγηθεί της Ευρώπης στο μέλλον», είχε πει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ κατά την συνάντηση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους συντηρητικούς ηγέτες.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι οι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευρώπης, με έμφαση στην ανάπτυξη».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά στην ανανέωση της ηγεσίας της μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις πολύμηνες ζυμώσεις και διενέξεις για τους θώκους του Προέδρου της ΕΕ και της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), δύο αξιώματα που διατηρούν σήμερα ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και η Κάθριν Αστον.

Η τριάδα των προσώπων που θα αναλάβει τους σημαντικότερους ρόλους στην Ευρώπη, μαζί με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρέπει να συμπεριλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, συντηρητικούς και σοσιαλιστές, καθώς αντιπροσωπεύει τόσο τις δυτικές, όσο και τις ανατολικές χώρες-μέλη της ΕΕ.