Περισσότεροι από 100 επικεφαλής επιχειρήσεων τάχθηκαν κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στη μεγαλύτερη έως τώρα παρέμβαση της επιχειρηματικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στη συζήτηση για το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν στα μέσα του επόμενου μήνα εάν η Σκωτία, η οποία έχει πληθυσμό μόλις λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μια σημαντική περιοχή για τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας, θα ολοκληρώσει την 307 ετών ένωση της με την Αγγλία και θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η έκβαση της ιστορικού δημοψηφίσματος της 18η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις επόμενες γενιές.

«Ως δημιουργοί θέσεων εργασίας, έχουμε εξετάσει προσεκτικά τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές» αναφέρουν οι επιχειρηματίες. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν είναι προς το επιχειρηματικό συμφέρον η ανεξαρτησία».

Η ανακοίνωση-επιστολή των επιχειρηματιών της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα για σημαντικά ζητήματα όπως το νόμισμα, οι φορολογικές ρυθμίσεις οι συντάξεις, η ένταξη στην ΕΕ και η στήριξη των εξαγωγών.

Μεταξύ των στελεχών που υπογράφουν την επιστολή παρέμβαση κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας είναι ο Άντριου Μακένζι διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton Plc, ο Ντάγκλας Φλίντ πρόεδρος της HSBC Holdings Plc, ο Σίμον Τόμσον διευθύνων σύμβουλος της Cairn Energy Plc και ο Άνγκους Κόκμπουρν προσωρινός επικεφαλής της Aggreko Plc.

Η ανοικτή επιστολή των επιχειρηματιών είναι πιθανό να παράσχει μια σημαντική τονωτική ένεση για την εκστρατεία με τίτλο «Better Together» (Καλύτερα Μαζί) που διεξάγει η βρετανική κυβέρνηση.

Αν η Σκωτία, των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων με οικονομική δυνατότητα 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου, και βάση των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων, εγκαταλείψει τη Βρετανία, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας επιθυμούν η Σκωτία να παραμείνει στην ένωση, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.