Οι τζιχαντιστές είχαν επικοινωνήσει με τους γονείς του Τζέιμς Φόλεϊ και τους είχαν ενημερώσει ότι επρόκειτο να εκτελέσουν τον γιο τους.

Οπως αναφέρει το CNN, η αποκάλυψη αυτή έγινε σήμερα Πέμπτη, την ίδια ημέρα που το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είχε οργανωθεί και εκτελεστεί αποστολή διάσωσης αμερικανών ομήρων από τους τζιχαντιστές, η οποία απέτυχε διότι οι ειδικές δυνάμεις που συμμετείχαν σε αυτήν δεν βρήκαν τους ομήρους στην τοποθεσία όπου επιχείρησαν.

Η τελευταία επικοινωνία των τζιχαντιστών με τους γονείς του άτυχου αμερικανού δημοσιογράφου έγινε πριν από μια εβδομάδα μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Την είδηση αποκάλυψε ο Φίλιπ Μπαλμπόνι, διευθύνων σύμβουλος της GlobalPost, με την ηλεκτρονική έκδοση της οποίας συνεργαζόταν ο Τζέιμς Φόλεϊ.

«Υπήρξε επικοινωνία για αρκετό διάστημα με τους απαγωγείς και διάθεση για διαπραγμάτευση που θα οδηγούσε στην απελευθέρωσή του» δήλωσε ο Μπαλμπόνι, συμπληρώνοντας ότι «είναι αδύνατον να πω γιατί οι απαγωγείς διέκοψαν την επικοινωνία μαζί μας, με την οικογένεια».

Οταν ρωτήθηκε εάν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έπαιξαν ρόλο στην απόφαση των τζιχαντιστών να αποκεφαλίσουν τον Φόλεϊ, απάντησε: «Νομίζω, ότι η έναρξη των βομβαρδισμών, οι οποίοι σωστά και δικαιολογημένα αποφασίστηκαν από την κυβέρνησή μας, σφράγισε τη μοίρα του».

Στο σημείο αυτό ο Μπαλμπόνι αποκάλυψε ότι υπήρξε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στους γονείς του Φόλεϊ μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, με το οποίο οι τζιχαντιστέςτους ενημέρωναν ότι θα εκτελέσουν τον γιο τους.

Ηταν γεμάτο από οργή για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και απειλές για τη ζωή του Τζιμ, είπε ο Μπαλμπόνι.

«Δεν το δημοσιοποιήσαμε. Ευχόμασταν και προσευχόμασταν να μην υλοποιήσουν την απειλή. Κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να τους πείσουμε ότι ο Φόλεϊ ήταν ένας αθώος δημοσιογράφος που αγαπούσε τη Συρία και τον λαό της, που κατανοούσε το Ισλάμ και ότι το μόνο που ήθελε ήταν να καταγράψει όλη την αλήθεια για τον συριακό λαό», ανέφερε ο ίδιος.

«Δυστυχώς, δεν έδειξαν κανένα έλεος για τον Τζίμ», συμπλήρωσε.

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι αρκετά βέβαιος πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνώριζε που βρίσκεται ο Φόλεϊ και είχε πιθανόν κάνει προσπάθειες να τον σώσει, δρώντας με τρόπο εμπιστευτικό και χωρίς να μοιράζεται τις πληροφορίες της με την Global Post.

Και κατέληξε, λέγοντας ότι οι γονείς δεν θεωρούν ως αιτία για τον θάνατο του γιου τους την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί.