Ο επικεφαλής παλαιστίνιος διαπραγματευτής στο Κάιρο, Αζάμ- αλ Αχμέντ, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι οι συνομιλίες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση της Λωρίδας της Γάζας απέτυχαν και η αντιπροσωπεία τους αναχωρεί από την Αίγυπτο.

«Η εκεχειρία είναι νεκρή και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο», ανέφερε ο Αζάμ αλ-Αχμέντ, επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στο Κάιρο.

Μιλώντας αμέσως μετά τη λήξη, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, της 24ωρης εκεχειρίας, ο Αζάμ αλ-Αχμέντ που είναι στενός σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «το Ισραήλ ματαίωσε τις επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη (…) υπήρχε μια ισραηλινή απόφαση να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες του Καΐρου».

Από την πλευρά του το Ισραήλ απορρίπτει τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς για την αποτυχία των συνομιλιών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα έκανε αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κάιρο.

Το Ισραήλ απέσυρε νωρίτερα τους δικούς του αντιπροσώπους από την Αίγυπτο σε απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους.

Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ

Οι σειρήνες που προειδοποιούν για την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ήχησαν στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη το βράδυ με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι μια ρουκέτα αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα εκτός του αστικού ιστού της πόλης χωρίς να αναφερθούν τυχόν θύματα ή ζημιές.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν την Τρίτη, μεταξύ των οποίων και αυτή εναντίον της Ιερουσαλήμ.

Οι ισλαμιστές της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 40 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ και μια εξ αυτών στόχευε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ, το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Δεν υπήρξαν αναφορές για πλήγματα κοντά στο αεροδρόμιο ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 ρίψεις ρουκετών με στόχο τα ισραηλινά εδάφη και τουλάχιστον έναν τραυματία.

Ισραηλινοί στα καταφύγια

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν την Τρίτη το βράδυ την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, κυρίως εναντίον του Τελ Αβίβ και της πόλης Μπερσέβα (βόρεια).

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις ρίψεις ρουκετών εναντίον των δύο αυτών πόλεων.

Επίσης, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που κατοικούν σε απόσταση έως 80 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, πέραν του Τελ Αβίβ, να ανοίξουν τα καταφύγια.

Ο Αζάτ αλ Ρίσκ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη αναζωπύρωση της βίας στη Γάζα και προειδοποίησε ότι δεν θα είναι «ασφαλές» όσο δεν είναι ασφαλείς οι Παλαιστίνιοι.