Το λείο λαμπερό δέρμα είναι κάτι που όλοι θέλουν. Παρότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να το αποκτήσει κάποιος, γεγονός παραμένει πως ό,τι τρώμε «αποτυπώνεται» αργά ή γρήγορα στο πρόσωπό μας.

«Τα φτωχής ποιότητας τρόφιμα όπως αυτά που περιέχουν τρανς (υδρογονωμένα) λιπαρά οξέα, προκαλούν φλεγμονή και ουσιαστικά η γήρανση είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης κατάσταση» λέει ο δρ Τίμοθι Σ. Χάρλαν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας και Γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane, στη Νέα Ορλεάνη. «Είναι συνεπώς πιθανό να δείχνει κάποιος γερασμένος επειδή τρέφεται ανθυγιεινά; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ναι»».

Ποια τρόφιμα είναι όμως είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της επιδερμίδας; «Η ζάχαρη και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως τα γλυκά, τα λευκά ζυμαρικά και το ψωμί αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφίμων η υπερκατανάλωση των οποίων γερνάει πρόωρα το δέρμα» απαντά η διατροφολόγος – διαιτολόγος δρ Αντρεα Τζιανκόλι, από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτητικής των ΗΠΑ. «Και αυτό διότι αφενός βλάπτουν το κολλαγόνο στο οποίο οφείλεται η ελαστικότητα του δέρματος και η αντοχή του στις ρυτίδες, αφετέρου ευνοούν τη φλεγμονή, ορισμένες από τις ουσίες της οποίας (τα επονομαζόμενα «τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης») διεγείρουν τη δημιουργία ρυτίδων».

Εξίσου επιζήμιες είναι, για παράδειγμα, οι τηγανητές πατάτες και οτιδήποτε είναι τηγανισμένο σε λάδι, διότι συμβάλλουν στη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Επιπλέον, πατατάκια, γαριδάκια, ορισμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα και κρουασάν είναι πλούσια και σε τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία όχι μόνο γερνούν πρόωρα το δέρμα, αλλά αυξάνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη και μειώνουν την καρδιοπροστατευτική HDL χοληστερόλη. Συνεπώς, «να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγετε όσα αναφέρουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά» συνιστά ο δρ Χάρλαν.

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και το σαλάμι, επίσης δεν είναι φίλοι της ωραίας επιδερμίδας, διότι κατά κανόνα περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και νιτρικά άλατα που προκαλούν γενικευμένη φλεγμονή. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας, ιδίως όταν έχει ορατά λίπη.

Απαραίτητο είναι ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Εως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και έως ένα ποτό για τις γυναίκες είναι η μέγιστη ποσότητα που αντέχει το δέρμα.

Τα τρόφιμα – καλλυντικά

Τί πρέπει να τρώει όμως όποιος θέλει να έχει νεανικό δέρμα; «Μικρές μερίδες, τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία και ποικιλία επιλογών» απαντά η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ελίζα Ζιντ, από τη Νέα Υόρκη.

«Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη και για λαμπερό δέρμα» λέει ο δρ Χάρλαν. «Ο κορμός πρέπει να είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και οι άπαχες πρωτεΐνες με πρώτα τα ψάρια και τα λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά».

Ο σκοπός είναι να καταναλώνετε τα τρόφιμα σε κατάσταση πλησιέστερη στη φυσική, προσθέτει η κυρία Τζιανκόλι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ωμά και ολόκληρα φρούτα και λαχανικά είναι η πρώτη επιλογή σας. Σε κάθε περίπτωση, «η προσεγμένη, υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι ο κανόνας και τα ανθυγιεινά πιάτα η εξαίρεση, ειδάλλως δεν θα παράγονται με τον τρόπο που πρέπει νέα, υγιή δερματικά κύτταρα» προειδοποιεί.

Ακόμα και ανάμεσα στα υγιεινά τρόφιμα, όμως, υπάρχουν μερικά που ωφελούν ιδιαιτέρως το δέρμα, κατά τη δρα Ντέμπρα Τζάλιμαν, δερματολόγο στη Νέα Υόρκη και συγγραφέα του βιβλίου «Skin Rules» (εκδ. St. Martin’s Griffin).

Η βρώμη, για παράδειγμα, το ανεπεξέργαστο σιτάρι, η κινόα, το κριθάρι και το καστανό ρύζι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι κατάλληλα για την προστασία από τις ρυτίδες αλλά και από την ακμή. Η βρώμη περιέχει φυσικές ουσίες, οι οποίες αποτρέπουν τις βλάβες στα δερματικά κύτταρα και καταπραΰνουν τους δερματικούς ερεθισμούς. Επιπλέον, αυτού του είδους οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες καταπολεμούν τη φλεγμονή και περιέχουν βιταμίνες Β που είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος, ιδίως για την προστασία από τα εξανθήματα και την ξηρότητα, κατά την δρα Τζιανκόλι.

Τα πορτοκάλια, το γκρέιπ φρουτ, οι ντομάτες, ο μαϊντανός, το καρπούζι, το σπαράγγι, το λάχανο και γενικότερα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Ετσι, ενυδατώνουν τα δερματικά κύτταρα και τα τροφοδοτούν με ό,τι χρειάζονται για να είναι υγιή. Ο στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 – 2½ φλιτζάνια του τσαγιού λαχανικά και 1½ φλιτζάνι φρούτα την ημέρα αν είστε γυναίκες και 3 φλιτζάνια του τσαγιού λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρούτα αν είστε άνδρες. Φροντίστε όμως να τρώτε καθημερινά ποικιλία χρωμάτων και ειδών, διότι καθένα έχει ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά.

Τα παχιά (λιπαρά) ψάρια, από την άλλη, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Σολομός, τόνος, σκουμπρί και σαρδέλες είναι μερικές καλές επιλογές. Φροντίστε να τρώτε ψάρι ψητό ή βραστό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι φακές και τα φασόλια, τέλος, είναι ό,τι χρειάζεται το δέρμα για να τροφοδοτηθεί με καλής ποιότητας πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα.