Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις δημιουργεί το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία, όχι μόνο στις εξαγωγές, αλλά και στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ΑΘηνών Κ. Μίχαλος.

Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων.

Όπως τονίζει ο κ. Μίχαλος, σε ανακοίνωσή του, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος από τη Ρωσία είναι υψηλή και το ενδεχόμενο διακοπής ή περιορισμού της ροής του φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία ή μέσω Ουκρανίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, θα πρέπει από τώρα να υπάρξει σχεδιασμός για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, καθώς από το καύσιμο εξαρτάται κατά 25% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μίχαλος καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της για επιστροφή στους καταναλωτές φυσικού αερίου σημαντικών ποσών, που έχει εισπράξει η ΔΕΠΑ, με τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσικής Gazprom για την αναδρομική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Από τη συμφωνία αυτή, όπως επισημαίνει, επιτεύχθηκε μια αναδρομική έκπτωση της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που πρέπει να μετακυλιστεί στους πελάτες της ΔΕΠΑ, αφού η ίδια είναι μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση και μάλιστα σ’ ένα κατ’ ουσία μονοπωλιακό περιβάλλον, όπου λειτουργεί κατά βάση με την μέθοδο cost plus.

Σημειώνεται από το επιμελητήριο, ότι τα τελευταία χρόνια, όλοι οι καταναλωτές, από τους οικιακούς μέχρι τους βιομηχανικούς, έχουν υποστεί σημαντική επιβάρυνση στο ενεργειακό τους κόστος, σε βαθμό που ιδίως για τους βιομηχανικούς αλλά και τους εμποροβιομηχανικούς καταναλωτές να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

Επομένως, κρίνεται ως άκρως επείγον να περάσει σε αυτούς το σύνολο της αναδρομικής έκπτωσης που προέκυψε από τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom.