Οι γαλλικές δυνάμεις προέβησαν στο βομβαρδισμό στρατιωτικών θέσεων ισλαμιστών ανταρτών δυτικά της πόλης Τιμπουκτού στο βόρειο Μάλι. Τέσσερις ή πέντε βόμβες ρίφθηκαν το πρωί της Κυριακής, όπως αναφέρει η απεσταλμένη του βρετανικού BBC στο Μάλι, Άλεξ Ντιβάλ Σμιθ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης της αλ Κάιντα εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή.

Στη διάρκεια του περασμένου μήνα το αεροδρόμιο του Τιμπουκτού δέχθηκε επιθέσεις με ρουκέτες. Η Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά από τον περασμένο Ιανουάριο στο Μάλι, προκειμένου να εκδιώξει από την περιοχή τις οργανώσεις που σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει το βόρειο τμήμα της χώρας.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει μία νέα στρατιωτική επιχείρηση, με στόχο να αναχαιτίσει την εμφάνιση των τζιχαντιστών κατά μήκος της περιοχής Σαχέλ. Οι Τουαρέγκ αυτονομιστές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο βόρειο Μάλι, συμφώνησαν σε εκεχειρία με την κυβέρνηση του Μάλι, τη στιγμή που ειρηνευτικές συνομιλίες λαμβάνουν χώρα στην Αλγερία.