Δύο ρουκέτες φέρεται ότι εκτοξεύτηκαν από περιοχή της Γάζας προς το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής, σημαίνοντας το τέλος της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής το τηλεοπτικό δίκτυο Ειδήσεων CNN.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στρατιωτική πηγή του Ισραήλ.

Η εκεχειρία θα έληγε στις 08:00 της Παρασκευής και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες.

Την Πέμπτη το βράδυ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ζήτησε από τους παλαιστίνιους διαπραγματευτές στο Κάιρο να μην παρατείνουν την τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας παρά μόνο αν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, και κυρίως το άνοιγμα του λιμανιού της Γάζας, ενώ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο.

«Καλούμε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να μην παρατείνει την εκεχειρία, παρά μόνο εφόσον γίνουν δεκτά κατ’ αρχήν τα αιτήματα του λαού μας, κυρίως αυτά που αφορούν το λιμάνι. Και αν δεν γίνουν δεκτά, τότε ζητάμε από την αντιπροσωπεία να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις», είπε ένας μαχητής το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο με μια παλαιστινιακή μαντίλα. Το διάγγελμα αυτό των Ταξιαρχιών μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ζήτησε να παραταθεί η εκεχειρία ώστε οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να μπορέσουν να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν άμεση ανάγκη.

«Η εκεχειρία των 72 ωρών μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών οργανώσεων που ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου πρέπει να συνεχίσει να ισχύει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας Τζέιμς Ρόλεϊ.

«Πρέπει να αυξήσουμε γρήγορα το εύρος της (ανθρωπιστικής) επέμβασης για να απαντήσουμε στις ανάγκες των ανθρώπων της Γάζας, τώρα και πιο μακροπρόθεσμα. Ομως για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια παρατεταμένη αναστολή των εχθροπραξιών», υπογράμμισε.