Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ενέκρινε «στοχευμένες» αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ και την παράδοση από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους βρίσκονται αποκλεισμένοι στις περιοχές αυτές ώστε να αποφευχθεί μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας».

Μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος πήρε την απόφαση αφότου δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βουνό της περιοχής Σίντζαρ, όπου και βρίσκονται αποκλεισμένοι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποίησαν μαχητές του ΙΚ.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο. «Για τον λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από αμερικανικά αεροσκάφη στο βόρείο Ιράκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιθέσεις μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η παράδοση των προμηθειών πραγματοποιήθηκε κοντά στην περιοχή Σίντζαρ.

«Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη υπό την καθοδήγηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη που παρείχαν τις ανθρωπιστικές προμήθειες έχουν πλέον εξέλθει της εναέριας περιοχής όπου πραγματοποιήθηκαν οι ρίψεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.