Εξήντα παρεμβάσεις σχεδιάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη Δυτική Αττική. Οι δράσεις αφορούν την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την στήριξη της οικονομικής βάσης, την κοινωνική συνοχή, το κτιριακό απόθεμα, το περιβάλλον, την πολεοδομία και τις αστικές υποδομές.

Ο σχεδιασμός που βρίσκεται στο στάδιο οριστικής διαμόρφωσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και αφορά τους Δήμους Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Αγιων Αναργύρων-Καματερού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής, Χαιδαρίου και Ιλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω των δράσεων επιδιώκεται η βελτίωση των υποδομών και των βασικών εξυπηρετήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης. Επίσης οι δράσεις στοχεύουν στην ενσωμάτωση των λειτουργιών και των κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό και η καταπολέμηση του κοινωνικού διαχωρισμού.

«Έχουμε ανοίξει ταυτόχρονα πολλά θέματα και ξέρουμε ότι τόσο στην περίπτωση της Αθήνας, όσο και στην περίπτωση της Δυτικής Αθήνας, θα βρούμε πολλά προβλήματα κρυμμένα για πολλά χρόνια κάτω από το χαλί, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.​