«Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες, τώρα περισσότερο από ποτέ, για να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού». Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φέρνοντας ως παράδειγμα τη γαλλο-γερμανική συμφιλίωση μετά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, κατά την ομιλία που εκφώνησε στην Αλσατία στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ κατά την 100ή επέτειο από την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία στη Γαλλία, το μαύρο για την ανθρωπότητα καλοκαίρι του 1914.

Στις 3 Αυγούστου του 1914, η Γερμανία του Κάιζερ είχε κηρύξει τον πόλεμο στη Γαλλία – λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο που πυροδότησε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδήγησαν στην παγκόσμια σύρραξη.

«Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Χαρτμανσβίλερκοπφ, στα Βόσγια Όρη της Αλσατίας.

«Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια» υπογράμμισε ο Ολάντ αποτίοντας από κοινού με τον Γιόαχιμ Γκάουκ φόρο τιμής στους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η Γαλλία και η Γερμανία, πέρα από τα δεινά και το πένθος, είχαν την τόλμη να συμφιλιωθούν: ήταν ο πιο όμορφος τρόπος να τιμηθούν οι νεκροί και να δοθεί στους ζωντανούς η εγγύηση της ειρήνης», δήλωσε ο Ολάντ.

«Είναι αλήθεια, η Ευρώπη είναι ένα δύσκολο σχέδιο» σχολίασε από την πλευρά του ο Γιόαχιμ Γκάουκ, όμως «οι γενιές που προηγήθηκαν ημών, οι πρόγονοί μας που πολέμησαν εδώ στο Χαρτμανσβίλερκοπφ (…) θα ήθελαν πολύ να έχουν μόνο τα προβλήματά μας».

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Γερμανίας υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την ευκαιρία της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του γαλλογερμανικού μνημείου του Χαρτμανσβίλερκοπφ, «του πρώτου διακρατικού ινστιτούτου αφιερωμένου στον Μεγάλο Πόλεμο».

Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το 2017.

Τη Δευτέρα Ολάντ και Γκάουκ θα βρεθούν μαζί με αρκετούς ηγέτες στη Λιέγη στην επέτειο των 100 χρόνων από την εισβολή της Γερμανίας στο Βέλγιο, στις 4 Αυγούστου 1914.