Σοκ και δέος ακόμα και στην κυβέρνηση προκάλεσε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έβγαλε ένα υπερμέγεθες κοστούμι φόρων, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι είχε υπολογιστεί, ενεργοποιώντας πολιτικά αντανακλαστικά για άμεσο κούρεμα των επιβαρύνσεων.

Η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έδειξε ότι περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένα εκκαθαριστικά ήταν τόσο βαριά που και οι εκκαθαριστές δεν πίστευαν στα μάτια τους και αναγκάζονταν να τρέξουν επαληθεύσεις, ξανά και ξανά, προσπαθώντας να βρουν αν υπάρχει λάθος.

Παρότι στα σπίτια ο ΕΝΦΙΑ είναι ηπιότερος σε σχέση με το χαράτσι, το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά πληρώνουν φόρο και όσοι έχουν οικόπεδα και χωράφια φούσκωσε τους φόρους επικίνδυνα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Αμέσως σήμανε ενδοκυβερνητικός συναγερμός. Αν κληθούν επτά εκατομμύρια φορολογούμενοι να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους 3,7 δισ. ευρώ για φόρους ακινήτων, 3,748 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος και άλλα 1,53 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας, ένα είναι βέβαιο: ληξιπρόθεσμες οφειλές και κοινωνική δυσαρέσκεια θα χτυπήσουν κόκκινο και ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

«Ο φόρος πρέπει επειγόντως να έρθει στα ίσα του» έλεγε χθες στέλεχος με γνώση των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην κοινωνία ένας τόσο βαρύς φόρος, ιδίως την ώρα όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει ένα μήνυμα σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5% στα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται από αύριο στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet είτε για «πείραγμα» των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους.

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ. Ασχέτως του τι θα αποφασιστεί τελικά για φέτος, αν θα κουρευτεί δηλαδή άμεσα ο ΕΝΦΙΑ ή όχι, δεδομένη είναι η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστικές ελαφρύνσεις και αλλαγές στους φόρους ακινήτων το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών είχαν γίνει στη βάση ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος θα οδηγούσαν σε βεβαίωση εσόδων της τάξης των 3,23 δισ. ευρώ, ώστε με την εισπραξιμότητα του φόρου στο 83% να μπουν τελικά στα ταμεία 2,65 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Η τρόικα είχε ισχυρές ενστάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις.

Δεν πίστευε ότι ο φόρος ακινήτων θα αποδώσει τόσα έσοδα και πίεζε για μεγαλύτερα χαράτσια. Ζητούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βεβαίωση εσόδων της τάξης των 4 δισ. ευρώ, κατεβάζοντας την εισπραξιμότητα του φόρου στο 70%.

Τελικά πείστηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι αρκετός όπως είχε σχεδιαστεί και έδωσε το πράσινο φως.

Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου αλλά και της κυβέρνησης, όμως, από τότε υπήρχε ο φόβος ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος θα έδειχναν τα δόντια τους την ώρα της εκκαθάρισης, όπως και έγινε.

Γι’ αυτό άλλωστε και πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε μια πρώτη δόση διορθώσεων, παρεμβαίνοντας στο μέτωπο των οικοπέδων. Μένει να φανεί αν οι διορθώσεις θα εξαντληθούν εκεί για φέτος ή αν θα υπάρξουν άμεσα και νέες παρεμβάσεις.