Δεν αντιστάθηκα. Βούτηξα στη συνωμοσία των αριθμών (και των τιμών) στο πρόγραμμα των φετινών Επιδαυρίων. Στο σχεδόν οξύμωρο: τα –ακριβά –εισιτήρια να σκαρφαλώνουν από τα 35 ευρώ στις πρώτες παραστάσεις των Καραντζά και Λυγίζου στα 40 για τον «Φιλοκτήτη», στα 45 για τις προτάσεις του Εθνικού Θεάτρου και στα 50, ντάλα… Δεκαπενταύγουστο, για τους «Πέρσες» του ΚΘΒΕ.

Γιατί, κυρ ιθύνοντά μου; –ρωτούσα το προηγούμενο Σάββατο. Είναι μεγάλη η παραγωγή, με 46 ηθοποιούς και λοιπούς συντελεστές, αποκρίθηκε ο ιθύνων του Εθνικού για τον –αποψινό –«Ιππόλυτο», αλλά και για τους «Βατράχους» κατά Κακλέα. Βέβαια, έχουν κατεβάσει κατά μόλις δύο ευρώ τα εισιτήρια στο άνω διάζωμα. Ομως γύρω στα 13 ευρώ πουλάνε τις παραστάσεις (ως γενική είσοδο!) στα φεστιβάλ των Δήμων στην Αττική και ανά την Ελλάδα. Αλλά στην Επίδαυρο 45!

Ψάχνοντας τα του ΚΘΒΕ, με την τιμή ρεκόρ για τη διακεκριμένη ζώνη στα 50 και στα 15 ευρώ στο άνω διάζωμα, άκουσα τον διευθυντή του Γιάννη Βούρο να μιλά επίσης για μεγάλη παραγωγή, με 31 συντελεστές. Και να παραδέχεται, εν μέσω κρίσης –όταν μάλιστα το ΚΘΒΕ καλείται να παίξει στο αρχαίο θέατρο στις χειρότερες ημερομηνίες σε σχέση με την προσέλευση κοινού –ότι η «τιμολογιακή πολιτική» όρισε την αύξηση των ακριβών εισιτηρίων κατά 5 ευρώ και του άνω διαζώματος κατά δύο (στα 15 ευρώ), αλλά τη μείωση της Α’ ζώνης κατά 5 (μικρή η διαφορά στο ισοζύγιο).

Και αναρωτιέμαι, κυρ οικονομικέ «προγραμματιστά» μου: το κοινό της Επιδαύρου θα σηκώσει το βάρος του χρέους των 4,5 εκατ. ευρώ που παρέλαβε η νέα διεύθυνση (ανάμεσα και τα σκανδαλώδη 850.000 ευρώ της Οπερας Θεσσαλονίκης…) ή τη μείωση από τα 6,7 στα 5,8 εκατ. του προϋπολογισμού και το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν αποδίδει τα 850.000 ευρώ του ΦΠΑ;

Και πώς γίνεται, κυρ «προγραμματιστά» μου, το ΚΘΒΕ να πουλάει στα ανά την Ελλάδα φεστιβάλ τους «Πέρσες» προς 15 ευρώ –12 στην προπώληση –και στην Επίδαυρο, όπου θα φθάσει τελευταίο έχοντας διανύσει τη μισή περιοδεία του από τις 16 Ιουλίου, να πουλάει προς 50 ευρώ;

Ποιο οικονομικό «μνημόνιο», αλήθεια, μετράει με τόσα οξύμωρα;