Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης ότι το ζεύγος Γριβέα θα πρέπει να εκδοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα οι ελληνικές αρχές.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από αυτή την εξέλιξη, η υπεράσπιση κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει έφεση, όπως έχει δικαίωμα, εντός επτά ημερών. Διαφορετικά ο κ. Γριβέας και η κ. Βάτσικα θα πρέπει να παραδοθούν στην Ελλάδα.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Γριβέας μίλησε στους Έλληνες ανταποκριτές του Λονδίνου λέγοντας πως προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Ακόμη και αν η υπόθεση πάει στο εφετείο», όπως επισήμανε, «εγώ θέλω να επιστρέψω για να καταθέσω στις ελληνικές αρχές πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».

Μάλιστα, όπως τόνισε, ήδη έχει δρομολογήσει τις οικογενειακές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις για να μπορεί να τις διευθετεί από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, θα ασκήσει έφεση για να κερδίσει χρόνο και να προετοιμάσει την επιστροφή του.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τις αγορεύσεις του δικηγόρου υπεράσπισης και του εισαγγελέα που εκπροσωπούσε τις ελληνικές αρχές.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανήκει στα 32 αδικήματα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τα οποία δεν απαιτείται να αποτελούν αδίκημα και στις δύο χώρες που εμπλέκονται στην έκδοση των εκζητουμένων.

Έτσι, όπως εξήγησε, είναι άνευ σημασίας να εξεταστεί αν οι κατηγορίες για τις οποίες έχει ζητηθεί η έκδοση των κατηγορουμένων αποτελούν παράνομες πράξεις και για το βρετανικό δίκαιο. Επίσης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές της κατηγορίας 1, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως παρά τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων δεν υπάρχει λόγος να εξεταστούν οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας. Και γι’ αυτούς του λόγους, μεταξύ άλλων, ζήτησε την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.

Με τη σειρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι για να παραδεχτούμε πως οι κατηγορούμενοι διέπραξαν το έγκλημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, πρώτα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπήρξε απάτη. Πράγμα το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, δεν αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Συνεπώς, όπως τόνισε, η κατηγορία είναι έωλη και με αυτό το σκεπτικό οι πελάτες του θα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, υπογραμμίζοντας τα στοιχεία που κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες οι δύο εμπειρογνώμονες. Επικαλέστηκε σημεία της έκθεσης του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ο οποίος υποστήριξε χθες ότι οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές παραβιάζουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και συνιστούν βασανιστήριο σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη γραπτή επιστολική εγγύηση που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την οποία, ο κ. Αθανασίου εγγυάται πως αν οι δύο εκζητούμενοι εκδοθούν και κριθούν προφυλακιστέοι στην Ελλάδα, τότε θα κρατηθούν ο μεν κ. Γριβέας στην πτέρυγα 6 των φυλακών Κορυδαλλού και η δε κα Βάτσικα στις γυναικείες φυλακές. Ο συνήγορος του ζεύγος, για μια ακόμη φορά, αμφισβήτησε αυτή τη γραπτή εγγύηση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, λέγοντας πως πουθενά «στο γράμμα του υπουργού δεν γίνεται αναφορά σε νόμο της Ελλάδος που να δίνει στον υπουργό τη δικαιοδοσία να πάρει μια τέτοια απόφαση».