Αξιωματούχοι των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, παρουσιάζοντας τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ότι η Ρωσία είναι μεν υπεύθυνη για την δημιουργία των συνθηκών που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να την εμπλέκουν άμεσα με την πράξη αυτή.

Οι αξιωματούχοι ήταν προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους, σημειώνοντας ότι ενώ η Ρωσία εξοπλίζει του φιλορώσους αυτονομιστές δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πύραυλος με τον οποίο καταρρίφθηκε το αεροσκάφος προήλθε από τη Ρωσία.

Το αεροσκάφος πιθανόν να καταρρίφθηκε από πύραυλο SA-11 εδάφους-αέρος ο οποίος εκτοξεύθηκε από αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, είπαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, παραθέτοντας στοιχεία από υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ των αυτονομιστών και αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και από δορυφορικές εικόνες.

Ωστόσο, ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν ποιος πυροδότησε τον πύραυλο ή εάν ρώσοι ειδικοί παρευρίσκονταν στην εκτόξευση.

Δεν είχαν επιβεβαιώσει την γνησιότητα στοιχείων

Δεν είναι βέβαιο αν το προσωπικό που συμμετείχε στην εκτόξευση έχει εκπαιδευτεί στη Ρωσία παρότι, όπως δήλωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των ανταρτών από τη Ρωσία διαρκώς αυξάνονται.

«Με την έννοια του ποιος ‘‘πυροδότησε τον πύραυλο’’ δεν διαθέτουμε όνομα ή βαθμό ιεραρχίας ούτε είμαστε 100% σίγουροι για την εθνικότητά του» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι η πιο πιθανή εξήγηση για την κατάρριψη του αεροσκάφους είναι ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι είχαν ήδη καταρρίψει δώδεκα ουκρανικά αεροσκάφη, «έκαναν λάθος».

Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε αναρτήσεις διαλόγων και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία παρουσιάστηκαν από την ουκρανική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι για πολλά από αυτά οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν την γνησιότητά τους.

Για παράδειγμα, παρουσίασαν βίντεο με έναν εκτοξευτήρα πυραύλων ο οποίος βρίσκεται πάνω σε νταλίκα που διασχίζει τα ρωσικά σύνορα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους και από τον οποίο φαίνεται να λείπουν δύο πύραυλοι.

Οταν όμως ρωτήθηκαν επισταμένως από τους δημοσιογράφους, παραδέχτηκαν ότι δεν είχαν επαληθεύσει εάν αυτό που εμφανιζόταν στο βίντεο συνδεόταν πράγματι με το γεγονός της κατάρριψης.

Πάντως, οι ίδιοι επέμειναν ότι παρά τις ασάφειες ως προς την αυθεντικότητα μερικών στοιχείων η θέση πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές είναι πολύ στέρεη.

Αβάσιμα σενάρια

Πρόσθεσαν ότι τα σενάρια πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι αβάσιμα διότι δεν υπήρχαν στην περιοχή και σε ακτίνα δράσης πύραυλοι εδάφους-αέρος που να ανήκαν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Από τις δορυφορικές εικόνες και τα υπόλοιπα στοιχεία οι αξιωματούχοι είπαν ότι εξακρίβωσαν την ταυτότητα του πυραυλικού συστήματος, την περιοχή στην οποία αυτό βρισκόταν και ελεγχόταν από τους αυτονομιστές καθώς και την τροχιά που ακολούθησε ο πύραυλος.

Ωστόσο, δεν παρουσίασαν δορυφορικές ή άλλες εικόνες με την εκτόξευσή του. Εδειξαν μόνο ένα γράφημα στο οποίο εμφανίζεται η πιθανολογούμενη πορεία του, σημειωμένη με μια πράσινη γραμμή. Η πορεία του μαλαισιανού αεροσκάφους, αντίστοιχα, ήταν διαθέσιμη από τα στοιχεία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Η υπόθεση εργασίας είπαν οι αξιωματούχοι είναι ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από τη Ρωσία, παρότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Επίσης, ρωτήθηκαν για τη θέση που διατύπωσε η Σαμάνθα Πάουερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, ότι το πυραυλικό σύστημα SA-11 είναι τόσο πολύπλοκο που ήταν απίθανο οι φιλορώσοι αυτονομιστές να το έθεταν σε λειτουργία χωρίς τη βοήθεια ρώσων ειδικών.

Ενας από τους αξιωματούχους απάντησε ότι πιθανολογείται η δράση ρώσων παραστρατιωτικών στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να τους συνδέουν με την εκτόξευση του πυραύλου που κατέρριψε το αεροσκάφος.