Πιέσεις προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του εγχειρήματος πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» δημιουργεί η προ ημερών απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θέτει εκ νέου θέμα μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Με την απόφαση που έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωδικαστήριο αποδέχεται την αίτηση αναίρεσης της ΕΕ για ακύρωση της προηγούμενης αθωωτικής απόφασης για τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, παραπέμπει την υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προκειμένου να αποφανθεί εκ νέου για το αν και κατά πόσο η αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη συνιστά καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης κρατικής επιχείρησης μέσω της χορήγησης ειδικών ή αποκλειστικών δικαιωμάτων.

Τι σημαίνει όμως στην ουσία η απόφαση του δικαστηρίου ; Ότι, το γεγονός πως η ΔΕΗ, έχει αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη, συνιστά παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, παρ’ ότι γι’ αυτό ευθύνεται το ελληνικό Δημόσιο και όχι η επιχείρηση.

Επομένως δημιουργεί εκ νέου πίεση στη ΔΕΗ αλλά και στο Δημόσιο προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Κι αυτό διότι μέσω της σχεδιαζόμενης πώλησης θα ανοίξει η πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη, άρα θα πάψει να υφίσταται καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στην αντίθετη περίπτωση, εφόσον δεν προχωρήσει το εγχείρημα πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ», υπάρχει ο κίνδυνος μέσω μιας πιθανής καταδικαστικής από το Ευρωδικαστήριο απόφασης, να επιβληθούν πιο «σκληρά» μέτρα συμμόρφωσης, στα οποία δε θα έχει λόγο ούτε η ΔΕΗ αλλά ούτε και το ελληνικό Δημόσιο.