Ανοιχτά είναι τα καταστήματα σήμερα έως τις 8 το βράδυ, λόγω των θερινών εκπτώσεων.

Ωστόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει εξαγγείλει πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Πορεία πραγματοποίησαν στην οδό Ερμού της Αθήνας, μέλη ομοσπονδιών εργαζομένων και οργανώσεων που εναντιώνονται στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Από νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στην περιοχή του εμπορικού κέντρου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι «μένει αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις επτά παραγωγικές Κυριακές του χρόνου», όπως αυτές καθορίστηκαν με νόμο του 2013.

Διευκρινίζει όμως, «προς αποφυγή σύγχυσης», ότι η Κυριακή 20 Ιουλίου είναι μία από τις επτά παραγωγικές Κυριακές και επομένως τα καταστήματα της Αθήνας θα είναι ανοιχτά.

Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους , όπως η Ερμού, η Αγίας Σοφίας, η Τσιμισκή και η Βενιζέλου.

Στη διάρκεια της πορείας φώναζαν συνθήματα υπέρ της διατήρησης της αργίας της Κυριακής ως τη μοναδική σταθερή μέρα ανάπαυσης των εργαζομένων και μοίραζαν φυλλάδια τυπωμένα στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να ενημερωθούν και οι τουρίστες για τις θέσεις τους.

Νωρίτερα στους συγκεντρωμένους μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «Λευκές Νύχτες» που διοργανώνονται στην Αττική με ανοιχτά τα καταστήματα έως αργά το βράδυ.

«Είναι «μαύρες» για τους εμποροϋπαλλήλους, επειδή μας υποχρεώνουν να δουλέψουμε έως τις τρεις τα ξημερώματα» ανέφερε.

Την αντίθεσή τους στο μέτρο εξέφρασαν με ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου, του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, και της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης.