Το φετινό θα είναι ένα παράξενο καλοκαίρι για τον Αλέξη Τσίπρα. Το τρίτο κατά σειρά καλοκαίρι που κάθεται στην καρέκλα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον βρίσκει κάπου μεταξύ της  «μικρής ΔΕΗ» και του αιγιαλού.
Να παρακολουθεί μαραθώνιες συζητήσεις στον ημιώροφο του Τιτάνια μεταξύ των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Και να απαντά «ναι, μπορούμε» στην έκκληση της Μαριλένας Ιατρίδου για τη σωτηρία του αιγιαλού, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
Να εμψυχώνει τους ιταλούς συντρόφους που χρειάστηκε να φωτογραφιστούν ακόμη και σε πόζες playboy για να πάρουν 4% και να μπουν στην Ευρωβουλή. Και να γράφει γράμματα. Πολλά γράμματα: τρισέλιδες επιστολές στον Φώτη Κουβέλη για την «πλατιά, δημοκρατική, ριζοσπαστική, προοδευτική συμμαχία» που θα ανατρέψει το καθεστώς. Και μονοσέλιδες ευγενικές προσκλήσεις στους ανεξάρτητους βουλευτές, του στυλ, «ελάτε στην εκδήλωσή μας» για τον αιγιαλό, τα δάση, τη «μικρή ΔΕΗ» και το Ασφαλιστικό.
Κάπου ενδιαμέσως πήρε και μια εβδομάδα «σιωπηρά» διακοπές, τόσο όσο να προλάβει μια βουτιά στη Μουτσούνα της Νάξου με τα δύο νήπια, τη σύντροφό του και τον Νίκο Παππά.  
ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ. Αυτό ήταν όμως ένα πολύ μικρό διάλειμμα. Γιατί όποιος ισχυριστεί ότι το φετινό είναι άλλο ένα ανέμελο καλοκαίρι για τον Αλέξη Τσίπρα κάνει λάθος. Μπορεί υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ να βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, παράλληλα όμως υπάρχει η αίσθηση ότι ο πολιτικός χρόνος τελειώνει. Αυτή την αίσθηση την έχει πολύ έντονη πρώτος ο ίδιος. Και προσπαθεί να τη μεταδώσει και στο κόμμα.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα καλοκαίρι μικρό και πιεσμένο από γεγονότα.
Στην παρούσα φάση ο Τσίπρας δείχνει να κατανοεί πως αν σταματήσει να κάνει πεντάλ, είναι πολύ πιθανό να πέσει. Εξού και το γεμάτο καλαντάρι. Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να κρατήσει ψηλά το πολιτικό θερμόμετρο, ακόμα και αν χρειαστεί ο Τσίπρας να σκιαμαχήσει με ανεμόμυλους στις παραλίες, προκειμένου να γεμίσει ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον πραγματικό στόχο.
Γιατί στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα δύο πράγματα υπάρχουν φέτος το καλοκαίρι. Οι 180 και τα παιδιά του. Το σημείο καμπής του σχεδίου είναι αναμφίβολα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι: η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το φθινόπωρο; Ή υπάρχει το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές πριν;
Ο επικεφαλής του κόμματος επιδιώκει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για κάθε σενάριο. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να βρει τους 180, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει βρίσκοντας 121.
ΠΥΡΕΤΟΣ. Οι πολύωρες συσκέψεις σε Κουμουνδούρου, Λεωνίδου και σε σπίτια στενών συνεργατών του προέδρου με αντικείμενο τον σχεδιασμό κατέληξαν ότι η προσέγγιση βουλευτών πρέπει να γίνει στο πρότυπο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε θέματα «χαμηλής διπλωματίας».
Κάπως έτσι προέκυψε ο καλοκαιρινός πυρετός για τη «μικρή ΔΕΗ», τον αιγιαλό, τα δάση και αργότερα το Ασφαλιστικό.
Ο σχεδιασμός για τους 121 και το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας περνάει μέσα από θέματα «χαμηλής πολιτικής». Με την τακτική αυτή ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει τα μηνύματά του στο Μαξίμου, ενώ όσοι ανταποκριθούν στο προσκλητήριο μπορούν πάντα να απαντούν ότι «εμείς συμπορευόμαστε» για τα επιμέρους θέματα. Πρόκειται για μια τακτική που ταιριάζει στον Τσίπρα. Δεν τον αγχώνει και του δίνει το περιθώριο ελιγμών.
Η συμπόρευση με τον Νίκο Νικολόπουλο και τη Ραχήλ Μακρή - η οποία ήδη κάνει εντατικά μαθήματα στη Βουλή με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - δεν είναι κάτι που θα περάσει αβίαστα στο κόμμα.
Η τακτική προσέγγιση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» είναι ευρύχωρη και δεν τσιτώνει τα νεύρα ούτε των κομματικών στελεχών που τη βλέπουν με μισό μάτι, ούτε του ίδιου του Τσίπρα που γενικώς δεν θέλει να αγχώνεται.
Η... ΝΙΡΒΑΝΑ. Αλλωστε σπάνια θα τον δει κάποιος αγχωμένο. Ενα στοιχείο του χαρακτήρα του το οποίο τον βοηθάει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της θέσης του, είναι η απόλυτη ηρεμία. «Ψυχραιμία» και «νηφαλιότητα» για τους φίλους. «Απόλυτη νιρβάνα που σπάει τα νεύρα των άλλων» για τους λιγότερο φίλους.
Σπάνια εκνευρίζεται. Μπορεί να «χαθεί», π.χ., το κείμενο της ομιλίας του λίγο πριν από την εκφώνησή της. Ή να αντιληφθεί ότι δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόπηκαν από την Κεντρική Επιτροπή. Σε αντίθεση π.χ. με τον Νίκο Παππά που θα βάλει τις φωνές, θα κάνει νευρικές κινήσεις, και μπορεί να εκτοξεύσει κανένα τασάκι στον τοίχο, ο Τσίπρας αντιδρά με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, ενώ επιστρατεύει και το χιούμορ. Ενα δείγμα είδαν πρόσφατα σε ζωντανό τηλεοπτικό χρόνο όσοι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν. Η ατάκα του με παραλήπτη τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «δεν μας απαντήσατε όμως τι έγινε στις Κάννες, κύριε Γιούνκερ. Αν δεν έχετε χρόνο σας δίνω από τον δικό μου κουμπαρά», ήταν ενδεικτική.
Η συγκέντρωση φασούλι το φασούλι, των 121, και  ο σταδιακός συγχρωτισμός τους με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια ανάσα στον Τσίπρα.

ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Αν δεν υπάρξει διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή αλλά αιφνιδιαστική εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο, στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ήδη το σενάριο του Κεντροδεξιού Προέδρου.
Το σενάριο δουλεύεται εδώ και μήνες και στο μυαλό πολλών κορυφαίων στελεχών του κόμματος. «Εάν είμαστε εμείς κυβέρνηση και χρειάζονται 180 για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τους βρούμε από την κοινοβουλευτική δεξαμενή του "αντιπάλου"» είναι η αυτονόητη απάντηση.
Το φλερτ του Τσίπρα με τους καραμανλικούς και η προσπάθεια να πέσει διχόνοια μεταξύ των «καλών δεξιών», που όπως έχει πει ο ίδιος είναι οι καραμανλικοί, και των «υπολοίπων» που είναι οι σαμαρικοί, δεν είναι καινούργιο.
Κυκλοφόρησαν μάλιστα φήμες ότι υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση προς στελέχη όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος για κοινοβουλευτική συμπόρευση, στην οποία όμως ο έμπειρος συνταγματολόγος απάντησε διακριτικά ότι ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.
Οι συχνές εμφανίσεις του Νικήτα Κακλαμάνη στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, ενώ στέλεχος του «πρωινού καφέ» της Κουμουνδούρου επιμένει ότι «υπάρχουν και πρόσωπα-έκπληξη» από τον χώρο της ΝΔ τα οποία ανοίγουν διαύλους με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει με μια κεντροδεξιά υποψηφιότητα να «ρηγματώσει» τη ΝΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία θα είναι, φυσικά, να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι «καλοί δεξιοί» στην επόμενη Βουλή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από