Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε την Τετάρτη ότι οι «ριζοσπαστικά αντιευρωπαϊκές» απόψεις του Τζόναθαν Χιλ, τον οποίο επέλεξε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ως τον επόμενο Επίτροπο της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενδέχεται να τον εμποδίσουν να αναλάβει τη θέση.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Χιλ, οι απόψεις του οποίου […] είναι ριζοσπαστικά αντιευρωπαϊκές, θα λάβει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σουλτς.

Η επιλογή του ευρωσκεπτικιστή πρώην Ηγέτη της Βουλής των Λόρδων για τη θέση του ευρωπαίου Επιτρόπου καθώς και ο διορισμός του ευρωσκεπτικιστή Φίλιπ Χάμοντ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους ευρωπαίους πολιτικούς.

«Δεν είναι μυστικό ότι ο Λόρδος Χιλ συμμερίζεται τις απόψεις του πρωθυπουργού όσον αφορά την ανάγκη της Ευρώπης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις […] καθώς επίσης και όσον αφορά την αλλαγή της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι ο Χιλ «θα εξασφαλίσει ευρύ σεβασμό στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Σουλτς υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι βουλευτές δεν είναι προκατειλημμένοι εναντίον του Χιλ, «όμως μένει να δούμε αν ο Χιλ δεν θα είναι προκατειλημμένος εναντίον μας».

«Από αυτό εξαρτάται το αν θα λάβει την πλειοψηφία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Για να αναλάβουν τη θέση τους οι υποψήφιοι των 28 χωρών μελών της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβληθούν σε ακροάσεις τον Σεπτέμβριο και πρέπει να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.