Η καλή σεξουαλική ζωή αποδεικνύεται σε κάποιες περιπτώσεις βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του οργανισμού αφού τα παράπλευρα οφέλη της είναι και πολλά και σημαντικά, αν και όχι τόσο γνωστά σε όλους. Η επιστήμη εχει τον λόγο.

1 Καίει θερµίδες. Οχι όσες το τρέξιμο, αλλά σίγουρα είναι μια μορφή γυμναστικής μέτριας έντασης, που αυξάνει τον καρδιακό παλμό, ενεργοποιεί διάφορους μυς (αναλόγως και με τη στάση) και αν είναι αρκετά παθιασμένο επιταχύνει και την αναπνοή. Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες καίνε 4 θερμίδες το λεπτό όταν κάνουν σεξ και οι γυναίκες 3.

2 Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wilkes, στην Πενσιλβάνια, ανακάλυψαν ότι όσοι κάνουν τακτικά σεξ έχουν στο αίμα υψηλότερα επίπεδα από τις πρωτεΐνες (αντισώματα) που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν ιούς, βακτήρια και άλλους εισβολείς. Μία έως δύο ερωτικές επαφές την εβδομάδα είναι αρκετές για να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα λένε.

3 Τονώνει την ερωτική επιθυµία! Αν θέλετε να έχετε πιο δραστήρια ερωτική ζωή, πρέπει να κάνετε σεξ, συνιστά στις γυναίκες η δρ Λόρεν Στράιχερ, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο. Το σεξ αυξάνει την ενυδάτωση του κόλπου, τη ροή αίματος (και) στα γεννητικά όργανα και την ελαστικότητα του κόλπου, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο άνετα στην επαφή και να το θέλουν ακόμη περισσότερο.

4 Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να αποτελεί φάρμακο για την υπέρταση, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική πράξη (αλλά όχι ο αυνανισμός) μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση), ιδίως τη συστολική, λέει ο δρ Τζόζεφ Τζ. Πίνζοουν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες (UCLA).

5 Περιορίζει τον κίνδυνο για έµφραγµα. Αν και πολλοί φοβούνται ότι βλάπτει την καρδιά, στην πραγματικότητα την ωφελεί, λέει ο δρ Πίνζοουν. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 έδειξε ότι κατά τον οργασμό ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται κατά 21 παλμούς το λεπτό στους μεσήλικους άνδρες και κατά 19 στις γυναίκες –αύξηση αντίστοιχη με αυτήν που παρατηρείται όταν κάνει κάποιος μερικές επιτόπιες αναπηδήσεις, οι οποίες είναι απίθανο να προκαλέσουν έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη, οι μεσήλικοι άνδρες που έκαναν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους έκαναν πιο σπάνια. Προσοχή, όμως: αυτά ισχύουν για τις μόνιμες σχέσεις. Οταν η ερωτική σχέση είναι εξωσυζυγική ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος, ιδίως για τους άνδρες.

6 Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Η πολύ συχνή εκσπερμάτωση (τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα) μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association». Και δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος σεξ για να αποκομίσει αυτό το όφελος: ακόμα και ο αυνανισμός ή η ονείρωξη αποδίδουν.

7 Ελαττώνει τον πόνο. Ο οργασμός μπορεί να αμβλύνει το αίσθημα του πόνου, επειδή διεγείρει την παραγωγή της οξυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης» που έχει καλά τεκμηριωμένες αναλγητικές ιδιότητες, λέει ο δρ Μπάρι Κομισάρουκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ. Το ίδιο όμως γίνεται και όταν υπάρχει ερωτική διέγερση χωρίς οργασμό, προσθέτει. «Σε μελέτες που κάναμε διαπιστώσαμε ότι η κολπική διέγερση καταπραΰνει τον χρόνιο πόνο στη μέση και στο πόδι, ενώ πολλές ασθενείς μάς έχουν πει ότι ο αυνανισμός ελαττώνει τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, της αρθρίτιδας και μερικές φορές τον πονοκέφαλο» λέει.

8 Βελτιώνει τον ύπνο. Πολλοί άνθρωποι αποκοιμούνται έπειτα από το σεξ και έχουν λόγο γι’ αυτό. «Μετά τον οργασμό ο οργανισμός παράγει την ορμόνη προλακτίνη, η οποία προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία», λέει η δρ Σίνι Αμπαρνταρ, ψυχίατρος στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας.

9 Καταπραΰνει το στρες. Το σεξ και ιδίως τα φιλιά και οι αγκαλιές είναι ιδιαιτέρως αγχολυτικά, διότι διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών –των φυσικών ορμονών της ευεξίας. Επιπλέον, η σεξουαλική διέγερση απελευθερώνει στον εγκέφαλο μία χημική ουσία που «ξυπνάει» το κέντρο της ευχαρίστησης και της χαλάρωσης, ενώ η τόνωση της αυτοεκτίμησης και της ευτυχίας που προσφέρει μια καλή σεξουαλική ζωή μειώνει ακόμα περισσότερο το στρες, κατά τη δρα Αμπαρνταρ.

10 Βελτιώνει τη λειτουργία της κύστης.Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ δυναμώνει τους μυς της πυέλου (της λεκάνης) και μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από την ακράτεια ούρων –πρόβλημα που ταλαιπωρεί τρεις στις δέκα γυναίκες.