Στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και οι υπόλοιποι οκτώ συνάδελφοί του, οδηγήθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στις ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τη διάθεση σε εγκληματική οργάνωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο  πολυσέλιδο πρακτικό της απόφασης αναφέρεται ότι κρίθηκε προφυλακιστέος προς αποφυγή τελέσεως νέων αξιοποίνων πράξεων.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έφτασε στο Εφετείο λίγο πριν από τις 10 το πρωί και, σε αντίθεση με τις άλλες φορές, έκανε αμέσως δηλώσεις στους δημοσιογράφους γιατί, όπως είπε, δεν ξέρει «τι θα γίνει μετά», προεξοφλώντας μια πιθανή κράτησή του.

Υποστήριξε επίσης πως η συμπληρωματική δίωξη που του ασκήθηκε αφορά δύο καραμπίνες, τις οποίες κατείχε νόμιμα. Ο βουλευτής επέδειξε τις άδειες κατοχής των δύο όπλων στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για δύο κυνηγητικά «και όχι πολεμικά όπλα» ενώ τόνισε πως η δίωξη σε βάρος του «είναι ξεκάθαρα πολιτική».

Επίσης, αναφέρθηκε σε παλαιότερη τοποθέτηση του εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Κασιδιάρης, είχε πει πως «κάτι κρύβεται πίσω από τη δίωξη βουλευτή για μία καραμπίνα».

Ο κ. Κασιδιάρης επισήμανε πως η κατηγορία για την οποία κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία επισύρει 20ετή κάθειρξη «για δύο καραμπίνες» και κάλεσε τον λαό και οποιονδήποτε «εχέφρονα άνθρωπο να κρίνει αυτή την κατάσταση».

Ο βουλευτής φέρεται να προσήλθε με συνήγορο τον Ν. Αντωνιάδη, εκ των δικηγόρων του αρχηγού του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ μέχρι τώρα την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη είχε ο δικηγόρος Π. Σαράκης.

Την Τετάρτη, ο βουλευτής της ΧΑ Νίκος Μίχος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό έως ότου το Συμβούλιο Εφετών αποφανθεί για την προφυλάκισή του ή μη, μετά τη διαφωνία για την ποινική του μεταχείριση μεταξύ των ανακριτριών και του εισαγγελέα.

Το σκεπτικό

Η «βιαιότητα του χαρακτήρα του», η παράνομη μετατροπή των δυο κυνηγετικών όπλων σε πυροβόλα και ο ρόλος του «ως εκπαιδευτή» στη δομημένη στρατιωτικού τύπου οργάνωση ήταν οι κύριοι λόγοι που βάρυναν στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την προφυλάκιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Τόσο οι εφέτες ανακρίτριες τη υπόθεσης Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος - που ήταν παρών στην απολογία του βουλευτή - έκριναν ότι, εξαιτίας των παραπάνω τριών συνισταμένων, ο Ηλ. Κασιδιάρης πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ως ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίση ανακριτριών και εισαγγελέα βάρυνε η ιδιαίτερη σχέση που φαίνεται να έχει ο κατηγορούμενος με τα όπλα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση που αναφέρεται στο κατηγορητήριο για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλκατοχής, που νωρίτερα κλήθηκε να αντικρούσει ο Ηλ. Κασιδιάρης: «Κατείχες λειτουργικά πυροβόλα όπλα χωρίς να διαθέτεις την κατά το νόμο απαιτούμενη άδεια».

Οι ανακρίτριες της υπόθεσης, παρά τον ισχυρισμό του ίδιου του βουλευτή πως τα επίμαχα όπλα ήταν δύο νόμιμες καραμπίνες, τού προσάπτουν πως είχε «μετασκευάσει και τροποποιήσει» τα δύο όπλα «κατά τρόπο ώστε να χαρακτηρίζονται πυροβόλα».

Θεωρούν δε οι δικαστικοί λειτουργοί, πως ο βουλευτής κατείχε τα όπλα «με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης αποδεχόμενος τους σκοπούς της «ήτοι της εξόντωσης των στοχοποιημένων από αυτήν “πολιτικών και φυλετικών της εχθρών”».

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό για την προφυλάκιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, οι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται σε βίαια περιστατικά όπου εμπλέκεται ο βουλευτής, με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή επίθεσής του, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που είχε γίνει στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης πρωινής εκπομπής.

Γίνεται επίσης επίκληση στο σκεπτικό της ανάκρισης και σε φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία όπου ο κατηγορούμενος είτε πυροβολεί είτε «ποζάρει» με όπλα. Αναφέρονται επίσης οι δικαστικοί λειτουργοί στη δομή της οργάνωσης και στον ρόλο που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή νέων μελών. Βάσει κυρίως των στοιχείων αυτών ανακρίτριες και εισαγγελέας θεώρησαν πως ο κατηγορούμενος «πιθανολογείται» ότι θα διαπράξει νέα αδικήματα.

Νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Κασιδιάρης με υπόμνημα που παρέδωσε στην ανάκριση χαρακτήρισε «φαιδρή» την κατηγορία που του απαγγέλθηκε για «δύο νόμιμες καραμπίνες» και τονίζει πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Στους ισχυρισμούς του μάλιστα αναφέρει και τα εξής:

«Κατηγορούμαι, λοιπόν, ότι με τα... δύο αυτά όπλα “προμήθευα” την εγκληματική οργάνωση με σκοπό την... “εξόντωση των πολιτικών και φυλετικών εχθρών” της: Η φαιδρότητα της κατηγορίας είναι, πιστεύω, αυταπόδεικτη. Εάν στο ποσοτικό στοιχείο προσθέσει κανείς και την ασύλληπτου παραλογισμού παραδοχή ότι εγώ διευθύνω μία εγκληματική οργάνωση και την προμηθεύω με όπλα, πλην όμως τα όπλα αυτά είναι ... καταχωρημένα με νόμιμες άδειες, που σημαίνει ότι κάθε πυροβολισμός έχει ... ταυτότητα «Κασιδιάρης», αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της φαιδρότητας της κατηγορίας. Κάθε φυσίγγι έχει την ταυτότητα τη δική μου (ή του πατέρα μου): Είναι σαν να μοίραζα κάρτες με τα στοιχεία μου και τα τηλέφωνά μου και να έγραφα πάνω “διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης”» Τονίζει επίσης ο κ. Κασιδιάρης πως είναι αθλητής της σκοποβολής, πως έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες αγώνες και πως ασκείται «συστηματικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο άθλημα της σκοποβολής μέχρι και σήμερα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από