Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας έρευνας που συνδέεται με τις κοστολογήσεις των δαπανών για την προεκλογική του εκστρατεία το 2012, με τη Δικαιοσύνη να καλείται να αποφανθεί εάν ήταν νόμιμη η απόφαση να αναλάβει να πληρώσει το κόμμα του τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον υποψήφιο για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος τέθηκε επίσημα υπό έρευνα την περασμένη Τετάρτη για διαφθορά, βλέπει με αυτόν τον τρόπο να προβάλει ένα νέο εμπόδιο για την ενδεχόμενη επιστροφή του στην πολιτική.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για την πληρωμή από το κόμμα του, το UMP, των ποινών που του είχαν επιβληθεί μετά την ακύρωση του απολογισμού των δαπανών της εκστρατείας του το 2012, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστικές πηγές.

Η έρευνα αυτή, η οποία ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου, εξετάζει μια ενδεχόμενη «υπεξαίρεση» εις βάρος του κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), που ανέλαβε να ρυθμίσει τα βεβαιωμένα πρόστιμα εξ ονόματος του υποψηφίου. Τις έρευνες έχει αναλάβει το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας.

Η έρευνα αποτελεί τη λογική συνέχεια της ακύρωσης του απολογισμού δαπανών της τελευταίας του προεκλογικής εκστρατείας, εξαιτίας της υπέρβασης των επιτρεπόμενων δαπανών.

Ερευνούν την πιθανότητα έκδοσης εικονικών τιμολογίων

Την 19η Δεκεμβρίου του 2012, η Εθνική Επιτροπή Απολογισμού Προεκλογικών Εκστρατειών (CNCCFP) και πολιτικής χρηματοδότησης είχε κρίνει ότι ο Σαρκοζί ξεπέρασε κατά 363.615 ευρώ το επιτρεπόμενο όριο δαπανών (που είχε οριστεί στα 22.509.000 ευρώ). Ο υποψήφιος δεν είχε το δικαίωμα κάλυψης μέρους των δαπανών από το Κράτος. Επρεπε λοιπόν να προπληρώσει το προσυμφωνημένο ποσό των 153.000 ευρώ το οποίο είχε δικαίωμα και να πληρώσει επίσης ένα πρόστιμο ίσο με το ύψος της υπέρβασης.

Το UMP είχε ξεκινήσει μια διαδικασία αναδοχής για να καλύψει τις δαπάνες της εκστρατείας και είχε επίσης πληρώσει το πρόστιμο. Η μεταβατική ηγεσία του UMP, η τριανδρία που ορίστηκε πρόσφατα μετά την παραίτηση του προέδρου του κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, εκτιμά ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει από τον ίδιο τον υποψήφιο.

Οι λογαριασμοί της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί έχουν πλέον περιέλθει στην κατοχή 3 δικαστών ειδικευμένων σε υποθέσεις οικονομικών αδικημάτων, οι οποίοι ερευνούν την πιθανή έκδοση εικονικών τιμολογίων και την υπερτιμολόγηση ορισμένων δαπανών από μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών, την Bygmalion, όπως το ενδεχόμενο να τηρούνταν διπλά βιβλία για τουλάχιστον ένα μέρος των δαπανών από την ομάδα της εκστρατείας του υποψηφίου.

Αυτό το στρατήγημα ενδέχεται να επέτρεψε την υπέρβαση των επιτρεπόμενων δαπανών κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από