Διέξοδο για φυγή προς τα εμπρός αναζητεί τώρα η Κουμουνδούρου, μετά την τροπή που φαίνεται να λαμβάνει η πρωτοβουλία για τους 120. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν χθες διατασικά ότι, ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει το εγχείρημα του δημοψηφίσματος, πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς έφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσκήνιο, το κατέστησε επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων και την ίδια στιγμή πρωταγωνιστή για την ανασύσταση του χώρου της Αριστεράς.

Μπορεί η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επιτάχυνε τεκτονικούς κραδασμούς στον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και να ανέδειξε τη δυσφορία του Περισσού που σχεδόν αναγκαστικά «σήκωσε το τηλέφωνο». Παρ’ όλα αυτά, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να κρατήσουν κυρίως τα θετικά. «Εσπασε ο πάγος με το ΚΚΕ, ο Φώτης Κουβέλης έδειξε σαφώς ότι συντάσσεται με την πρότασή μας, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το ίδιο, ενώ από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών είναι σαφές ότι συμπορευόμαστε πολιτικά με 15 από τους 21» υπογράμμισε με έμφαση κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. «Και αν αυτό συνέβη για ένα θέμα όπως η ΔΕΗ, μπορεί να συμβεί και με άλλα μεθαύριο». Το ίδιο στέλεχος παραλλήλως εκτιμά ότι στο διά ταύτα, δηλαδή στο να υπάρξουν υπογραφές βουλευτών κάτω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη δεν ήταν, πάντως, ελπιδοφόρα.

ΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ. Οι κραδασμοί στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς και η παγερή ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το μεσημέρι ο Περισσός έκοψαν τη φόρα της Κουμουνδούρου. Από την ανακοίνωση του ΚΚΕ, το οποίο έκανε λόγο για τακτικισμούς, φάνηκε και το πραγματικό πρόβλημα στο ευρύτερο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα να αθροίσει τις αριστερές δυνάμεις: αυτό που δίχασε τη ΔΗΜΑΡ είναι η σημαία για το ΚΚΕ. Η πρώτη διευκρινίζει ότι δεν τίθεται κατά της απελευθέρωσης της ενέργειας, ενώ το δεύτερο αναδεικνύει σε κόκκινη γραμμή την αντίθεσή του στην απελευθέρωση. Στην πραγματικότητα, οι δύο βάρκες στις οποίες επιθυμεί να πατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς άνοιξαν με αφορμή το θέμα της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», και αυτό το μήνυμα εισέπραξε με ηχηρό τρόπο η Κουμουνδούρου.

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ. Την ίδια στιγμή, η κίνηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση να μπει στο αυτοκίνητο για να παρευρεθεί σε κομματική εκδήλωση εκτός Αθήνας, αφήνοντας τις διαβουλεύσεις και τα ηνία στον έμπειρο Παναγιώτη Λαφαζάνη, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το ηγετικό στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας προέρχεται από το ΚΚΕ. Και πιστεύει αυθεντικά στην αριστερή διεύρυνση και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, άρα, τυπικά μιλώντας, ήταν ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τον πάγο του Περισσού. Επίσης από νωρίς είχαν αντιληφθεί στην Κουμουνδούρου ότι χωρίς τις υπογραφές των 12 βουλευτών του ΚΚΕ ο αριθμός δεν βγαίνει.

Αυτό που αιφνιδίασε όμως δεν ήταν οι δεδομένες δυσκολίες του Περισσού αλλά το κραχ στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, που κατέβασε κι άλλο τον αριθμό των βουλευτών οι οποίοι θα μπορούσαν να υπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. Το ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ ανέβασε κι άλλο τις απαιτήσεις για τη συγκέντρωση των 120 ενώ η απόφαση για κατάθεση ξεχωριστής πρότασης από το ΚΚΕ από την αρχή καθιστούσε σαφές ότι το σχέδιο είχε πάρει ήδη άλλη τροπή.

ΖΗΤΟΥΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη με βουλευτές άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων και ανεξάρτητους βουλευτές συνεχίζονταν και χθες, ενώ την ίδια στιγμή τα σενάρια περί του αν θα γίνει τελικά η συνεδρίαση της Ολομέλειας έδιναν και έπαιρναν. Χαρακτηριστικό ήταν ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωναν εισιτήρια είτε για ένα μίνι τριήμερο είτε για κομματικές υποχρεώσεις, θεωρώντας βέβαιο ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία της Βουλής τελικά θα έκαναν δεκτό το αίτημα για άθροιση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΧΑ.