Ρεύμα στο σχέδιο 121 προσπαθεί να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της ΔΕΗ. Η πρώτη αποτίμησή του έδωσε και το τυπικό επισφράγισμα της ιδιαίτερα καλής σχέσης που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ έλαβε μια σαφώς πιο χαμηλών τόνων υποστήριξη, ενώ το ΚΚΕ έθεσε τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις.

Ο τακτικισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοκιμάσει το τεστ των 120 πριν φτάσει στους 121 δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στην Κουμουνδούρου, στην οποία κυριάρχησαν μεικτά συναισθήματα μετά το πραγματικό τεστ της κάλπης. Η απώλεια των περίπου 130.000 ψηφοφόρων, παρά την προσπάθειά του κόμματος να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην εκλογική αναμέτρηση, προβλημάτισε την ηγεσία και τα στελέχη και αυτή ακριβώς η έλλειψη δυναμικής αφαίρεσε την πηγαία χαρά της ιστορικής πρωτιάς.

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ. Αυτό το καλοκαίρι όμως φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να δοκιμάσει τα πάντα προκειμένου να αποκτήσει –επιτέλους –την πολυπόθητη δυναμική. Και η σύλληψη του σχεδίου 120 είναι ένα από τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να δοθεί πειστική απάντηση στο ερώτημα πως δεν έχει πολιτικούς συμμάχους και παραμένει κόμμα ανάδελφο στο πολιτικό σκηνικό.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα από το Αμύνταιο αιφνιδίασε τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τα οποία είχαν ήδη τοποθετηθεί με υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους στο θέμα πώλησης της «μικρής ΔΕΗ». Είχε βέβαια προηγηθεί η ανοιχτή πρόσκληση της ηγεσίας στο Τιτάνια, όμως πολύ δύσκολα κομματικοί οργανισμοί όπως η ΔΗΜΑΡ, ή πολύ περισσότερο το ΚΚΕ, θα πήγαιναν να καθήσουν στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης δίπλα σε Τσίπρα, Φωτόπουλο και Ραχήλ Μακρή.

Και ενώ φαινόταν πως το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει κυρίως σε πρόσωπα, η πρόταση για τη συλλογή των 120 υπογραφών με σκοπό το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ άλλαξε τα δεδομένα. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ και των ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η κίνηση είχε τη σημασία της. Δεν ήταν μια κίνηση αφ’ υψηλού, όπως π.χ. η εκδήλωση του Τιτάνια και δύσκολα οι συνομιλητές θα μπορούσαν –ακόμα κι αν το ήθελαν –να αρνηθούν. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε τον στόχο μένοντας πάντα αυστηρά προσκολλημένες στο θέμα της μη πώλησης της «μικρής ΔΕΗ». Ούτε λέξη παραπάνω.

Ασφαλώς οι συνομιλητές του δεν είναι αφελείς. Ολοι γνωρίζουν πως το 120 είναι κοντά στο 121 και αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό σχέδιο είναι το μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής το φθινόπωρο. Ποιος είπε όμως ότι το σχέδιο 120 δεν εξυπηρετεί και την κρυφή ατζέντα των άλλων κομμάτων; Η άμεση αποδοχή της πρότασης για το δημοψήφισμα από τον κ. Καμμένο, δίνει σανίδα σωτηρίας στους ΑΝΕΛ σε μια στιγμή που εξήλθαν αποδυναμωμένοι από τις κάλπες. Ποιος δεν θέλει να κάνει στενή παρέα με τον ισχυρό που αύριο ίσως κυβερνήσει; Η πιο συγκρατημένη αποδοχή της ΔΗΜΑΡ φανερώνει πως το σχέδιο 120 μπορεί να συμπορευτεί και με το σχέδιο 180 –και ίσως να το εξυπηρετεί και καλύτερα.

ΤΟ ΚΚΕ. Μένει η αντίδραση του Περισσού: η ηγεσία του ΚΚΕ έβαλε τους όρους της, αλλά η ικανοποίηση της Κουμουνδούρου μόνο και μόνο γιατί ο Περισσός δεν έκλεισε το τηλέφωνο ήταν ολοφάνερη από την αυθόρμητη αποδοχή όλων. Οπως αναφέρθηκε στη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο του δημοψηφίσματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ».

Οι αντιδράσεις στο σχέδιο 120 ήρθαν από κάπου που είναι βέβαιο πως δεν θα στεναχωρήσουν καθόλου την Κουμουνδούρου: από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, η οποία με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «διχαστική τακτική που υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στηρίζει ουσιαστικά την αντιλαϊκή πολιτική του Μνημονίου. Αποδεικνύεται πως ο Τσίπρας δεν θέλει να γίνει το δημοψήφισμα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή και και τονίζει ότι «οι Συριζαίοι πουλάνε φούμαρα στον ελληνικό λαό, φλυαρούν εκ του ασφαλούς, ενώ στην πράξη αποδεικνύονται οι καλύτεροι υπηρέτες της μνημονιακής πολιτικής».

Συμμαχία ανεξαρτήτων

Η ανταπόκριση του ανεξάρτητου Πάρη Μουτσινά, που μαζί με τον Οδυσσέα Βουδούρη είναι ήδη με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την κοινή δήλωση κατά της πώλησης της ΔΕΗ των βουλευτών Νίκου Σταυρογιάννη, Γιώργου Κασαπίδη, Μάρκου Μπόλαρη και Βασίλη Καπερνάρου, είναι αποκαλυπτική

των επόμενων κινήσεων.