Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε το «τεκμήριο της αθωότητας» αναφερόμενος στην υπόθεση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τέθηκε υπό δικαστική έρευνα για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος υπενθύμισε επίσης την αρχή «της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το υπουργικό συμβούλιο που είχε μόλις ολοκληρωθεί.

Οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο Σαρκοζί «είναι σοβαρές», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αναφερόμενος και αυτός στις αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και στο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ορισμένοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου κατήγγειλαν μια «εντελώς δυσανάλογη μανία» εναντίον του Σαρκοζί και αμφισβήτησαν την αμεροληψία μίας εκ των δικαστών, η οποία «θρέφει αισθήματα μίσους» απέναντι στον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Μια από τους δικαστές που έθεσαν υπό δικαστική έρευνα τον Σαρκοζί, η Κλερ Τεπό, ήταν μέλος του Συνδικάτου των Δικαστών (SM, το οποίο πρόσκειται στην αριστερά).

Ωστόσο τα στελέχη της δεξιάς φάνηκαν προσεκτικά στις δηλώσεις τους. Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε ότι «επείγει να πέσει φως» στην υπόθεση αυτή, ενώ ο Αλέν Ζιπέ, επίσης δυνητικός διεκδικητής της προεδρίας το 2017, ευχήθηκε να αποδειχθεί από την δικαιοσύνη η «αθωότητα» του Σαρκοζί.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί θα παραχωρήσει συνέντευξη στις 21:00 ώρα Ελλάδος στον ραδιοσταθμό Europe 1 και στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Θα είναι η πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από τότε που εγκατέλειψε τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ.

Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

Ανακριτές ερευνούν αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007.

Είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και ότι επωφελήθηκε «από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων», όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το γραφείο του εισαγγελέα.