Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δεν μιλούσε περί της άμεσης επιβολής νέων κυρώσεων όταν είπε πως η Ρωσία έχει στη διάθεσή της «ώρες» για να δράσει προκειμένου να αφοπλιστούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, διευκρίνισε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός δεν περιέγραφε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για (να επιβληθούν) περαιτέρω κυρώσεις, αλλά υπογράμμιζε την αναγκαιότητα αυτό να συμβεί το ταχύτερο», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ.

«Εχει κρίσιμη σημασία η Ρωσία να δείξει μέσα στις επόμενες ώρες, κυριολεκτικά, ότι εργάζεται για τον αφοπλισμό των αυτονομιστών, ότι τους ενθαρρύνει να αφοπλισθούν, ότι τους καλεί να καταθέσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν σε μια νόμιμη (πολιτική) διαδικασία», είχε πει νωρίτερα ο Κέρι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

«Ημασταν πολύ σαφείς στο ότι παραμένουμε έτοιμοι να επιβάλλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις, περιλαμβανομένων κυρώσεων σε τομείς (της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας), εάν το απαιτούν οι περιστάσεις», συνέχισε η Χαρφ.

«Εχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να το κάνουμε πολύ γρήγορα, εάν το θελήσουμε», πρόσθεσε πάντως η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.