Ούτε έναν ούτε δύο αλλά… εβδομήντα μύθους για το σεξ εντόπισαν δύο αμερικανοί καθηγητές Παιδιατρικής, οι οποίοι έγραψαν ένα βιβλίο για τους νεαρούς ασθενείς τους που μπαίνουν στην εφηβεία.

Οι δόκτορες Ααρον Ε. Κάρολ και Ρέιτσελ Βρίμαν από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα έχουν μακρά ιστορία στο ξεδιάλεγμα της ήρας από το στάρι. Τον Δεκέμβριο του 2007 είχαν δημοσιεύσει στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» άρθρο με επτά μύθους για την υγεία (π.χ. ότι το ημίφως καταστρέφει τα μάτια), ενώ έναν χρόνο αργότερα έγραψαν για έξι χριστουγεννιάτικους μύθους (π.χ. ότι η ζάχαρη κάνει υπερκινητικά τα παιδιά).

Ακολούθησε το 2009 το βιβλίο «Μην καταπίνεις την τσίχλα σου… και άλλοι μύθοι, μισές αλήθειες και ψέματα για το σώμα και την υγεία», ενώ το ταξίδι τους στη σφαίρα των ιατρικών μύθων συνεχίστηκε το 2011 με το «Μην αλληθωρίζεις… θα κολλήσουν τα μάτια σου».

Φέτος ήρθε η σειρά του σεξ. «Ως παιδίατροι, πρέπει να ενημερώνουμε τους εφήβους για το σεξ και ως ερευνητές να τεκμηριώνουμε επιστημονικά τις απόψεις μας. Για να εξακριβώσουμε αν και τι ισχύει στο θέμα του σεξ», γράφουν στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» ο δρ Κάρολ, καθηγητής Παιδιατρικής, και η δρ Βρίμαν, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής, «αναζητήσαμε τις επιστημονικές διεθνείς μελέτες. Είναι εκπληκτικό πόσες έχουν γίνει γι’ αυτό». Τα… λαβράκια που έβγαλε η έρευνα των δύο γιατρών αποτελούν αντικείμενο του νέου τους συγγράμματος «Μην το βάζεις αυτό εκεί!» (Don’t Put That in There!) και θα κυκλοφορήσει στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία την 1η Ιουλίου (εκδ. St. Martin’s Griffin).

Μεταξύ άλλων λ.χ. οι δύο επιστήμονες διαπίστωσαν πως διάχυτη εξακολουθεί να είναι η πεποίθηση ότι το μέσο μέγεθος του πέους στον ενήλικο άνδρα είναι 18 εκατοστά, όταν στην πραγματικότητα κυμαίνεται μεταξύ 12,5 και 15 σε στύση και γύρω στα 9 όταν είναι χαλαρό.

Ενας άλλος μύθος είναι ότι δεν μπορεί ένας άνδρας να υποστεί κάταγμα στο πέος. Παρότι το πέος δεν διαθέτει οστά, οι ειδικοί αποκαλούν κάταγμα το σκίσιμο του χιτώνα που το περιβάλλει. Συμβαίνει από απότομη κίνηση, όταν η γυναίκα «κάθεται» πάνω στον άνδρα και με το βάρος της «συνθλίβει» το πέος το οποίο έχει πολύ σκληρή στύση, με συνέπεια εντονότατο πόνο και μεγάλο αιμάτωμα. Το κάταγμα του πέους είναι επείγον περιστατικό (το ιδανικό είναι να αντιμετωπιστεί χειρουργικά μέσα σε 6-8 ώρες από τη στιγμή που θα συμβεί), εκδηλώνεται κυρίως σε νεαρούς άνδρες, αλλά είναι σπάνιο.

Μύθος είναι επίσης ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι λιγότερο από 1% των εμφραγμάτων συμβαίνουν στη διάρκεια του σεξ, το οποίο δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από άλλες φυσικές δραστηριότητες –ούτε καν για ανθρώπους που ήδη έχουν περάσει έμφραγμα. Μάλιστα, μια μεγάλη μελέτη είχε υπολογίσει πως για τους υγιείς, μη καπνιστές άνδρες οι πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα στη διάρκεια του σεξ είναι μία στο εκατομμύριο.

Οσοι, εξάλλου, πιστεύουν πως οι άνδρες με μεγάλα πόδια έχουν και μεγάλο πέος θα πρέπει να το ξεχάσουν: δύο μελέτες όλες κι όλες έχουν διεξαχθεί για το θέμα και είχαν αντίθετα αποτελέσματα. Συνεπώς «το μόνο που μπορεί να δει κάποιος κοιτάζοντας τα πόδια ενός άνδρα είναι το γούστο του στα παπούτσια» γράφουν οι δύο επιστήμονες.

Το σεξ επίσης δεν αδυνατίζει, εκτός κι αν κάνουμε με τις ώρες και με πολύ μεγαλύτερη ένταση από τον μέσο άνθρωπο. Για τον οποίο είναι μια μέτριας έντασης άσκηση που προκαλεί την καύση 3 θερμίδων το λεπτό στις γυναίκες και 4 θερμίδων το λεπτό στους άνδρες. Η δε μέση διάρκειά του είναι γύρω στα 25 λεπτά (μαζί με τα προκαταρκτικά), οπότε δεν αρκεί για αδυνάτισμα.

Μέγας μύθος είναι επίσης η συνεχής ενασχόληση των ανδρών με το σεξ, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως οι μισοί δεν σκέφτονται καν το σεξ κάθε ημέρα και το 4% ούτε καν κάθε μήνα –πόσο μάλλον κάθε… επτά δευτερόλεπτα, όπως είναι η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη!

Οσον αφορά τη συνήθεια πολλών αθλητών να αποφεύγουν το σεξ πριν από έναν αγώνα, τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι όχι μόνο δεν έχει επιστημονική βάση αλλά μπορεί και να βλάπτουν τις επιδόσεις τους! Και αυτό διότι σε μια μελέτη διαπιστώθηκε πως ομάδα ανδρών που έκαναν σεξ το βράδυ πριν από έναν αγώνα είχαν περισσότερη τεστοστερόνη στο αίμα τους το επόμενο πρωί και απέδωσαν πιο καλά.