Βιβλία ψυχολογικής αυτοβοήθειας

Παθαίνω περιστασιακές κρίσεις πανικού και ο φόβος με κλείνει συχνά στο σπίτι. Μπορώ να θεραπευτώ διαβάζοντας βιβλία ψυχολογίας για το άγχος;

Οι κρίσεις πανικού συχνά οδηγούν σε αγοραφοβία και σταδιακά σε μια συρρίκνωση της ζωής του παθόντος. Τα βιβλία αυτοβοήθειας θα σας βοηθήσουν να μάθετε για τη φύση του άγχους σας και να εκπαιδευτείτε «ερασιτεχνικά» σε ορισμένες θεραπευτικές τεχνικές. Η μακροχρόνια απαλλαγή όμως από τα συμπτώματα και η αυτογνωσία είναι προϊόντα μιας εξειδικευμένης ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.

Αίσθημα ανωτερότητας

Είμαι 35 ετών, εμφανίσιμος και σκληρά εργαζόμενος. Νιώθω ότι είμαι ξεχωριστός αλλά προβλη-ματίζομαι αν η εικόνα του εαυτού μου είναι διογκωμένη σε σχέση με την πραγματική μου αξία.

Ο ναρκισσισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που ανάλογα με την ένταση και την έκτασή του μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του εαυτού ή μακροχρόνια να την καταστρέψει μαζί και με τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Εάν δυσανασχετείτε στα «όχι» της ζωής, νιώθετε θυμό όταν οι επιθυμίες σας ματαιώνονται, βλέπετε τον εαυτόν σας σαν κάτι το ξεχωριστό που μόνο λίγοι μπορούν να τον καταλάβουν πραγματικά, χωρίς ποτέ να αμφιβάλλετε για εκείνον, εάν προσδοκάτε μια ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους ανθρώπους γύρω σας και αν οι καθιερωμένοι κανόνες, τα όρια και οι λογικοί κατά τα άλλα περιορισμοί σάς εγκλωβίζουν, τότε ενδεχομένως έχετε ναρκισσιστικές τάσεις. Τα άτομα με αίσθημα ανωτερότητας επιδιώκουν οι ανάγκες τους να έρχονται πάντα πρώτες, όλα να γίνονται όπως εκείνα θέλουν, ενώ ο εγωκεντρισμός και η έλλειψη υπομονής είναι κεντρικά. Η επίτευξη βραχυπρόθεσμων ηδονών έναντι της προσμονής για έναν μακροπρόθεσμο στόχο χαρακτηρίζει τα άτομα που νιώθουν ξεχωριστά ενώ χειρότεροι εχθροί είναι η ματαίωση, η υπομονή, η ακύρωση των βαθύτερων «θέλω», αναγκών και επιθυμιών. Ενα ιστορικό ερωτικών και φιλικών σχέσεων με μοτίβα δυναμικών ανισότητας και εξουσίας ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους θα ήταν ενδεικτικό μιας μεγεθυσμένης αυτοεκτίμησης που ξεφεύγει από τα όρια μιας υγιούς αυτοεικόνας.