Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους πολίτες εξασφαλίζει η ψήφιση τροπολογίας, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η σχετική δαπάνη δεν θα υπερβεί τα 340 εκατομμύρια ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία και την οικονομική αιμορραγία των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες εξασφάλισαν πρόσφατα δωρεάν πρόσβαση στο νεοσύστατο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), ενώ τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι ανασφάλιστοι πολίτες –οι οποίοι υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια –παρέμεναν αποκλεισμένοι από τη δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη. Ετσι, στην περίπτωση που ο γιατρός διαγνώσει κάποια πάθηση και τους γράψει φάρμακα για τη θεραπεία τους, οι ανασφάλιστοι καλούνταν να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους.

Οπως παραδέχονται γιατροί του ΕΣΥ στα «ΝΕΑ», κάθε άλλο παρά σπάνια υποκύπτουν στα παρακάλια ασθενών για να εξασφαλίσουν δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους. Για παράδειγμα, αναζητώντας τρόπους να «ξεγελάσουν» το σύστημα, γράφουν στα βιβλιάρια των συγγενών που δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη φάρμακα στους ανέργους.

Οπως αναφέρει ένας γιατρός ενδεικτικά, μια μητέρα μοιραζόταν τη θεραπεία με τον επίσης διαβητικό γιο της, καθώς αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν τη μηνιαία αγωγή και για τους δύο.

Η τροπολογία κατατέθηκε μαζί μετο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις Αρχές της Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων με τη στήριξη ΝΔ και ΠαΣοΚαπό το Α’ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής.