Για τις ανάγκες της νέας διαφημιστικής καμπάνιας του βελγικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο θρύλος της ροκ Ιγκι Ποπ και άλλες διάσημες προσωπικότητες, όπως ο Δαλάι Λάμα, παρουσιάζονται κακοποιημένοι με στόχο την ευαισθητοποίηση ενάντια στην πρακτική του βασανισμού.

Ομως, η δυσκολία του κοινού να διαχωρίσει την αληθινή είδηση από την ειρωνεία ως μέσο πρόκλησης, ανάγκασε την οργάνωση να απολογηθεί δημοσίως επειδή χρησιμοποίησε χωρίς άδεια τη φωτογραφία του καλλιτέχνη και προκάλεσε αναστάτωση στο κοινό.

Η επίμαχη – ψηφιακά επεξεργασμένη ώστε να φαίνεται σαν βασανισμένος – φωτογραφία του αντισυμβατικού αμερικανού ροκ-σταρ συνοδευόταν με τη φράση: «Το μέλλον του rock ‘n’ roll είναι ο Τζάστιν Μπίμπερ» – σα να πρόκειται για δήλωσή του. «Βασάνισε κάποιον και θα σου πει τα πάντα» συμπλήρωνε η καταχώρηση για να καταδείξει τη δύναμη της βίας.

«Ενας άνδρας στα 50 του χωρίς Rolex έχει χαραμίσει τη ζωή του» ήταν η φράση που εμφανιζόταν να λέει ο βασανισθείς Δαλάι Λάμα.

Οι αντιδράσεις για τις δύο αφίσες ήταν τέτοιες που η Διεθνής Αμνηστία αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση επικαλούμενη κατ’ αρχάς το στοιχείο της πρόκλησης και της ειρωνείας ως εργαλεία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

«Η άποψη που χρεώθηκε στον Ιγκι Ποπ σαν δική του υποστηρίζοντας πως ο Τζαστιν Μπίμπερ είναι το μέλλον του rock ‘n’ roll, δεν ταυτίζεται με την προσωπική άποψη του καλλιτέχνη, αλλά αποτελεί μέρος της δημιουργικής διαδικασίας της καμπάνιας και είναι ειρωνική» σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία που έσπευσε να αποσύρει την αφίσα.

Ο 67χρονος Ιγκι Ποπ αρκέστηκε απλώς να αναδημοσιεύει την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χωρίς να κάνει κανένα επιπλέον σχόλιο.

Η Διεθνής Αμνηστία απέσυρε επίσης και τη φωτογραφία με τον Δαλάι Λάμα, καθώς όπως αναφέρθηκε, «προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε ορισμένους κύκλους».

«Ο απώτερος στόχος της συγκεκριμένης εκστρατείας ήταν να επηρεάσει την κοινή γνώμη για τη χρήση βασανιστηρίων, διότι σύμφωνα με έρευνες, ένας συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύει ότι τα βασανιστήρια μπορεί μερικές φορές να αποτελέσουν χρήσιμη πρακτική, ενώ 36% του πληθυσμού των ερευνών πιστεύουν ότι τα βασανιστήρια δικαιολογούνται σε ορισμένες περιπτώσεις» συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστίας.

Ως εκ τούτου, κατέληξε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση, για να αποδοθεί η πραγματικότητα του μηνύματος πως «ένας άνθρωπος που βασανίζεται μπορεί να πει τα πάντα», προκειμένου να ξεφύγει από τη βίαιη κατάσταση που βιώνει, επιλέχθηκαν προκλητικές εικόνες και προκλητικά σλόγκαν.