Την «καυτή πατάτα» του κυβερνητικού προγράμματος παρέδωσε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως η δική του αποστολή ως επικεφαλής της Επιτροπή Προγράμματος έφτασε στο τέλος της.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του, η οποία πέρασε στα ψιλά της συνεδρίασης της ΚΕ, ουσιαστικά αφήνει στο κόμμα τη δουλειά που έχει γίνει στην Επιτροπή Προγράμματος και μαζί με τη δουλειά αφήνει στα μέλη του κόμματος την ευθύνη να επιλέξουν τι θα κρατήσουν, τι θα πετάξουν, τι θα αλλάξουν και τι πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω.

Της «παράδοσης Δραγασάκη», η οποία έγινε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, προηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ένα έντονο παρασκήνιο μηνών σχετικά με το πρόγραμμα. Η άποψη της Επιτροπής Προγράμματος ήταν να γίνουν θεματικές συνδιασκέψεις για το πρόγραμμα ή ακόμα και προγραμματικό συνέδριο ώστε να δεσμευτούν όλες οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτό, άποψη η οποία δεν πέρασε τελικά καθώς εκτιμήθηκε ότι ενδεχομένως να δημιουργούσε εσωκομματικές αντιπαραθέσεις προεκλογικά.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Διάσταση απόψεων όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε και για το αν θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει την δουλειά της Επιτροπής Προγράμματος ως «προεκλογικό στοιχείο», δηλαδή ως ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόγραμμα και ξέρει τι θα κάνει όταν κυβερνήσει, ή εάν το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι το κρυφό όπλο σε εθνικές εκλογές. Τελικά κυριάρχησε η δεύτερη άποψη, αν και από την ανάγνωση του απολογιστικού κειμένου της Επιτροπής Προγράμματος, σε ορισμένα πολύ κρίσιμης και κομβικής σημασίας θέματα, δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμα διαμορφωμένες απόψεις.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο αυτό, «σημαντικές όψεις του προγράμματος άπτονται θεμάτων πολιτικής στρατηγικής και τακτικής, τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν τα πολιτικά όργανα του κόμματος», ενώ υπογραμμίζεται πως επάνω σε αυτά τα θέματα γίνεται ήδη μια προκαταρκτική εργασία.