Συνήθως όταν τον επισκέπτονται ξένοι ηγέτες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραθέτει γεύμα προς τιμήν τους στην Ντάουνινγκ Στριτ. Χθες όμως στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι προσέφερε μόνο καφέ και μπισκότα καθώς συνομιλούσαν για τις προετοιμασίες της συνόδου κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. Βασική αιτία, μεταξύ άλλων, η έντονη δυσαρέσκεια του Κάμερον για τη διαφαινόμενη ήττα του στο θέμα διαδοχής του Μπαρόζο: επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάτι που εξοργίζει τον βρετανό πρωθυπουργό.

Τον εξοργίζει μάλιστα σε τέτοιο σημείο, ώστε χθες ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν να κατηγορήσει τους ηγέτες της ΕΕ για διγλωσσία αναφορικά με την πιθανή εκλογή του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, παρά τις προσπάθειες του Λονδίνου να την μπλοκάρει. «Αυτή τη στιγμή συμβαίνει κάτι παράξενο», δήλωσε ο Οσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC. «Κάποιοι ιδιωτικά λένε πράγματα που αρνούνται να πουν δημόσια», πρόσθεσε υπονοώντας ότι ευρωπαίοι ηγέτες που δημοσίως στηρίζουν τον 59χρονο πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου στις ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν εκφράζονται τόσο θετικά.

Τα σχόλια αυτά δείχνουν τη βαθιά ενόχληση του Λονδίνου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η ΕΕ το θέμα. Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι οι απόψεις του λουξεμβούργιου πολιτικού υπέρ της ομοσπονδιοποίησης δείχνουν πως δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, κάτι που ο Κάμερον έχει υποσχεθεί πριν ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ το 2017 εφόσον επανεκλεγεί την επόμενη χρονιά.

Το θέμα φαίνεται ότι θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται Πέμπτη και Παρασκευή, με τη Βρετανία να δείχνει όλο και πιο απομονωμένη. Μάλιστα χθες, ο Κάμερον φέρεται να δήλωσε στον Βαν Ρομπάι ότι είναι έτοιμος να ζητήσει μυστική ψηφοφορία για το θέμα στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Η εμμονή του εναντίον της εκλογής Γιούνκερ τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Πρεσβευτής χώρας της ΕΕ στο Λονδίνο δήλωσε στους Financial Times ότι ο Κάμερον «έχει πανικοβάλει τους πάντες» με την τακτική του. «Εάν η Βρετανία έχει απολέσει την ικανότητα να προστατεύει τα συμφέροντά της και είναι όμηρος των εξελίξεων στο εσωτερικό της, τότε αποτελεί πλέον επικίνδυνο εταίρο για όλους» σχολίασε.

ΚΙΝΔΥΝΟ για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ διαβλέπει από τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Εργασίας της χώρας Ιαν Ντάνκαν Σμιθ. «Εάν δώσουν τη θέση στον Γιούνκερ θα είναι σαν να αγνοούν την υπόλοιπη Ευρώπη και να λένε στους πολίτες «θα σας δείξουμε ότι ψηφίσατε λάθος»» δήλωσε ο Ντάνκαν Σμιθ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αδυναμία προώθησης αλλαγών κάνει την προοπτική παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ «πολύ ζοφερή».

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

«Υπάρχει κάποια απογοήτευση από τη μεριά μας διότι σε ιδιωτικές συζητήσεις μαθαίνουμε για την ανησυχία των ηγετών σχετικά με τη διαδικασία –με σφοδρή κριτική να ασκείται στον υποψήφιο -, όμως δημοσίως κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να πει οτιδήποτε σχετικό» σχολίασε βρετανός διπλωμάτης