Σαφώς σε καλύτερη διάθεση και με την πίστη ότι η Εθνική δεν έχει τελειώσει τη δουλειά της στα γήπεδα της Βραζιλίας, εμφανίστηκε ο Φερνάντο Σάντος, μία ημέρα μετά την ισοπαλία με την Ιαπωνία, στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής στο Αρακαζού. Ο Πορτογάλος κόουτς δεν έκρυψε την πεποίθησή του για την υπέρβαση κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού και την πρόκριση από τη φάση των ομίλων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού:

Για τις διαφορές στους δύο αγώνες μέχρι τώρα: «Οι διαφορές των δύο αγώνων ανάμεσα σε αυτόν με την Ιαπωνία και εκείνο με την Κολομβία, είχαν να κάνουν με τις συνθήκες μετά την αποβολή του Κατσουράνη. Θέλαμε να κερδίσουμε και στα δύο ματς. Αυτό θα γινόταν με κράτημα μπάλας και επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία.

Το πετύχαμε νομίζω αυτό. Μετά την αποβολή δώσαμε χώρο, κλείσαμε χώρο και είχαμε ως μέλημα να βγάλουμε επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Οι παίκτες ανταποκρίθηκαν πολύ καλά μετά την κόκκινη. Έγινε εξαιρετική δουλειά. Μας έλειψε το κράτημα μπάλας και οι καλές ενέργειες στην επίθεση. Η αντίπαλη ομάδα άφηνε χώρους όσο κυλούσε η ώρα. Δεν παραγνωρίζω ότι οι παίκτες έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια».

Για τα θετικά που κράτησε από το ματς κόντρα στην Ιαπωνία: «Είναι πολύ θετικό στοιχείο το ότι τρέξαμε πολύ και καλύψαμε χώρους. Το σημαντικότερο στοιχείο χθες ήταν η συγκέντρωση. Δεν αφήσαμε τον αντίπαλο να μας αιφνιδιάσει. Είχαμε ευκαιρίες όταν παίζαμε και 11 με 11. Στη συνέχεια ο αντίπαλος είχε την κατοχή, αλλά εμείς κάναμε ευκαιρίες. Οι παίκτες έδειξαν πάθος και θέληση για να μην παρατήσουν το παιχνίδι».

Για το πως μπορεί να φτάσει η Ελλάδα στην πρόκριση: «Στόχος είναι να φτάσουμε σε μια μεγάλη επιτυχία, άρα πρέπει να κερδίσουμε για να γράψουμε ιστορία. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε πίστη στις δυνατότητες μας. Πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν μας λείπει το πάθος και η αποφασιστικότητα. Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει βαθμολογικό προβάδισμα, αλλά η Ελλάδα στο «do or die» ανταποκρίνεται καλά, όπως με τη Ρωσία το 2012. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Για τον παράγοντα κούραση: «Η κούραση μας απασχολεί. Θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξεκουραστούμε. Σήμερα δεν υπάρχει προπόνηση. Μετά από 72 ώρες οι παίκτες είναι ικανοί να κάνουν προπόνηση σε υψηλούς ρυθμούς. Έχουμε πέντε ημέρες. Θα δουλέψουμε πολύ στο κομμάτι αυτό και την ανάλυση του αντιπάλου».

Για το εάν σκέφτεται να κάνει ένα σχετικό ροτέισον: «Η αποστολή έχει 23 παίκτες. Αν δούμε ότι κάποιοι δυσκολεύονται υπάρχουν συμπαίκτες έτοιμοι με θέληση να βοηθήσουν. Δεν χρειάζονται δικαιολογίες. Δεν πιστεύω ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα».

Για το εάν σκέφτεται να κάνει ένα σχετικό ροτέισον: «Η αποστολή έχει 23 παίκτες. Αν δούμε ότι κάποιοι δυσκολεύονται υπάρχουν συμπαίκτες έτοιμοι με θέληση να βοηθήσουν. Δεν χρειάζονται δικαιολογίες. Δεν πιστεύω ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα».

Για το πώς η εικόνα της Εθνικής έγινε πιο μαχητική: «Όλη η δουλειά έγινε εδώ και όχι στα αποδυτήρια. Στο ξενοδοχείο. Το σημαντικό ήταν η ομιλία δύο μέρες πριν από τον αγώνα. Εγώ τους έκανα μια ρεαλιστική προσέγγιση του αγώνα της Κολομβίας. Τους είπα ότι μας έλειψε η έλλειψη συγκέντρωσης που επέτρεψαν στην Κολομβία να μας βάλει τρία γκολ. Τους είπα ότι αν καταλάβουμε αυτά τότε θα μπούμε στον επόμενο αγώνα και δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη. Οι παίκτες κατάλαβαν ότι δεν φταίει μόνο η ατυχία.

Δεν επηρέασε μόνο η τύχη το αποτέλεσμα. Οι παίκτες κατάλαβαν ότι αν δεν έχουμε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και θα κινδυνεύαμε να πάθουμε τα ίδια. Οι παίκτες ανταποκρίθηκαν. Μπήκαν από την αρχή συγκεντρωμένοι. Το κρίμα είναι ότι πρώτα πρέπει να πληρώσεις ακριβά τα λάθη που κάνεις για να μην τα ξανακάνεις».

Για την αποβολή του Κατσουράνη και κατ’ επέκταση τη διαιτησία, ο Σάντος είπε: «Είναι αλήθεια ότι η διαιτησία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να το πούμε όσο πιο κομψά. ίσως έχει ευνοήσει τους αντιπάλους μας. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Δεν πρέπει να σταθούμε σε διαιτησίες. Η όμορφη ιστορία που έχει φτιάξει η Ελλάδα έχει φτιαχτεί σε τέτοιες συνθήκες. όλοι μαζί έχουμε πετύχει πράγματα κόντρα σε αντιξοότητες.

Η ελληνική κουλτούρα έχει πάθος, δύναμη, ψυχή και με τέτοιες αντιξοότητες γίνεται πιο έντονη. Αλλά έχουμε και ένα κακό. Δημιουργούμε δικαιολογίες όταν κάτι δεν πάει καλά. Ας κρατήσουμε τα καλά και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε το στόχο».

Για το γεγονός ότι η Εθνική παραμένει χωρίς γκολ στην επίθεση, ο Πορτογάλος απάντησε: «Το γκολ είναι ένα γεγονός. Εμείς βέβαια δουλέψαμε πολύ στο τελείωμα των φάσεων. Εκεί εστιάσαμε στην προτελευταία προπόνηση. Είναι αλήθεια ότι δημιουργούμε, αλλά δεν βάζουμε γκολ. Πολλές φορές είναι και θέμα των γκολκίπερ. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει. Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες. Είναι εύκολο να μας πάρει από κάτω. Αν βάλουμε γκολ μπορεί να λυθούν τα πόδια.

Πρέπει να έχουμε ψηλά το κεφάλι. Για το ματς με την Ιαπωνία είναι αλήθεια ότι η ομάδα δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο επιθετικός μας δεν είχε χώρους. Αλλά βοήθησε πολύ στην άμυνα, κάλυπτε τους χώρους. Άλλωστε αυτό είχαμε πει. Να απειλήσουμε από στημένα όπως κι έγινε με τη φάση του Σαμαρά».

Για το εάν ενδεχόμενες απουσίες στην Ακτή Ελεφαντουσού (Γιάγια και Κόλο Τουρέ ενδέχεται να φύγουν για την πατρίδα τους μετά τον θάνατο του αδελφού τους), μπορεί να διαφοροποιήσει τα πλάνα της Εθνικής: «Γιατί να αλλάξουμε τα πλάνα μας; Στο παιχνίδι με την Κολομβία το… πρόβλημα ήταν ότι δεν έπαιξε ο Φαλκάο. Αλήθεια το λέω. Κάποιοι σκέφτηκαν, »δεν παίζει ο Φαλκάο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα». Μετά αντίο συγκέντρωση και αντίο Ελλάδα.

Αυτό δεν το καταλαβαίνω, πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο μυαλό ορισμένων. Αυτό είναι ένα κλίμα που βγαίνει και στην ομάδα. Τελικά, όσο περισσότεροι παίκτες με ποιότητα παίζουν στον αντίπαλο, τόσο το καλύτερο για εμάς. Μόνο έτσι θα μείνουμε συγκεντρωμένοι και δύσκολα θα μας κερδίσουν.

Αν μείνουμε στο ότι δεν παίζει το αστέρι τους, γίνονται χειρότερα για εμάς τα πράγματα. Δεν δείχνω ασέβεια στον παίκτη – σταρ Φαλκάο. Αλλά κάποιες φορές σκεφτόμαστε ότι η απουσία τους θα μας βγει σε καλό και στο τέλος το πληρώνουμε ακριβά».

Τέλος, ο Σάντος απάντησε στο γεγονός ότι ο Καραγκούνης αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο των αγώνων με Νιγηρία (2010) και Ρωσία (2012), όπου η Εθνική είχε νικήσει: «Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Οι συμπτώσεις φαίνονται ως συμπτώσεις, αλλά είναι σκληρή δουλειά. Ο Καραγκούνης έχει πάθος, διάθεση και θέληση για την Εθνική σε απίστευτα επίπεδα και αυτό δεν έχει αλλάξει ποτέ. Είναι σύμβολο ο Καραγκούνης στη διάθεση, θέληση και αποφασιστικότητα. Και δεν είναι λιγότερο ποδοσφαιριστής από ότι το 2010 και το 2012. Δηλαδή ας πιστέψουμε σε αυτή την σύμπτωση».