«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.

Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία.

Επιπλέον, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.