Να αναλογιστεί την υστεροφημία του και να σταματήσει να καταπιέζει την ελευθερία του Τύπου κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, σε αποκλειστική δήλωσή του προς «ΤΑ ΝΕΑ».

«Καλώ τον Μπαράκ Ομπάμα να αναλογιστεί την κληρονομιά που θα αφήσει ως πρόεδρος. Ας σκεφτεί τον κίνδυνο που διατρέχει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος των ΗΠΑ που καταπίεσε με τον χειρότερο τρόπο τη δημοσιογραφία» τόνισε ο Τζούλιαν Ασάνζ, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

Παράλληλα, καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών στις οποίες προβαίνουν οι μυστικές τους υπηρεσίες, ενώ κάλεσε τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να βάλει στο αρχείο την υπόθεση ποινικής διερεύνησης του WikiLeaks ή αλλιώς να παραιτηθεί.

«Ζητώ από τον Χόλντερ να σταματήσει εδώ και τώρα την ποινική έρευνα εναντίον του WikiLeaks και των συνεργατών του, ειδάλλως να υποβάλει τώρα την παραίτησή του» είπε ο ιδρυτής του WikiLeaks κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης, από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου διαμένει τα τελευταία δύο χρόνια υπό καθεστώς πολιτικού ασύλου.

«Ερχονται νέες αποκαλύψεις»

Ο Τζούλιαν Ασάνζ προανήγγειλε ότι το WikiLeaks ετοιμάζεται να δημοσιεύσει νέα απόρρητα έγγραφα που αφορούν σε «διεθνείς διαπραγματεύσεις» στις οποίες εμπλέκονται περίπου 50 χώρες, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα για το περιεχόμενο των εγγράφων.

Την Πέμπτη συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ο Ασάνζ έγινε… κάτοικος της πρεσβείας του Ισημερινού, μετά την αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου που υπέβαλε η οποία έγινε δεκτή δύο μήνες αργότερα.

Σε περίπτωση που βγει από το κτίριο της πρεσβείας – η οποία είναι περικυκλωμένη από βρετανούς αστυνομικούς – θα συλληφθεί και θα εκδοθεί στη Σουηδία όπου κατηγορείται για βιασμό από δύο Σουηδέζες, χωρίς όμως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο 42χρονος Ασάνζ υποστηρίζει ότι η εκτέλεση από τις βρετανικές Αρχές του σουηδικού εντάλματος σύλληψής του θα οδηγήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου ενδέχεται να του επιβληθεί βαριά ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν από το 2010 ποινική έρευνα για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από το WikiLeaks τα οποία σχετίζονται με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και με τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Από πολλούς θεωρείται πιθανό ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης με την κατηγορία της κατασκοπείας. «Φοβόμαστε ότι ο Ασάνζ θα καταλήξει σε κάποια φυλακή στις ΗΠΑ» είπαν την Τετάρτη οι συνήγοροί του, στην τηλεφωνική συνέντευξη στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες.

«Διώκεται η ελευθερία στο Διαδίκτυο»

«Η έρευνα που διεξάγεται από την αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται εναντίον των ίδιων των αρχών των ΗΠΑ. Είναι μια άνευ προηγουμένου δίωξη και, ουσιαστικά, συνιστά δίωξη εναντίον όλων όσοι δημοσιεύουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού» είπε ο Τζούλιαν Ασάνζ, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι δεκάδες οργανώσεις και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής από όλο τον κόσμο θα αποστείλουν την επόμενη εβδομάδα επιστολή στον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας του να σταματήσει να διώκει το WikiLeaks.

Η Βρετανία και η Σουηδία δεν αναγνωρίζουν το άσυλο που χορήγησε στον Ασάνζ ο Ισημερινός, κάτι που, κατά τον ίδιο, συνιστά «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας». Οι δικηγόροι του Ασάνζ δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποσυρθεί το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία, μετά από «νέα στοιχεία» που προέκυψαν.

«Η ελευθερία μου έχει περιοριστεί στη Βρετανία. Είμαι στόχος ενός άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητού» υποστήριξε ο Ασάνζ, καταγγέλλοντας ότι η βρετανική Αστυνομία προβαίνει σε «απαράδεκτη συλλογή στοιχείων» όλων όσοι τον επισκέπτονται στην πρεσβεία του Ισημερινού.

«Επί χρόνια το WikiLeaks αποκαλύπτει υποθέσεις παρακολουθήσεων πολιτών» είπε ο Τζούλιαν Ασάνζ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόσφατο σκάνδαλο μαζικών υποκλοπών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Τέλος, αποκάλυψε ότι αυτές τις ημέρες παρακολουθεί με ενδιαφέρον τους αγώνες του Μουντιάλ «προβλέποντας» ότι νικήτρια θα αναδειχθεί η Βραζιλία.

«Εδώ κάτω το τηλεοπτικό σήμα δεν είναι και τόσο καλό. Βέβαια, το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη τη λειτουργία κοριών» είπε γελώντας.