Συνεχίζονται στη Βουλή οι αντιπαραθέσεις και οι αντεγκλήσεις για το θέμα της τρομοκρατίας με αφορμή την πρωτοβουλία δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Τάσου Κουράκη και της Βασιλικής Κατριβάνου, να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού στο αίτημά του να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι του πατέρα του στη Χαλκιδική επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη της υγείας του.

Η σφοδρή κόντρα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κων. Τριαντάφυλλο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αργά το βράδυ της Τρίτης, μεταφέρθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί προστασίας προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση.

Το έναυσμα έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικά έκθετο» ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να καταδικάσει ρητά και κατηγορηματικά την υπεράσπιση του αρχιτρομοκράτη Σ. Ξηρού».

Με αφορμή τις απόψεις αυτές, ο κ. Τριαντάφυλλος επανήλθε τονίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο ο μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη τρομοκρατίας. Μάλιστα καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ψηφοθηρικούς λόγους.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει Γκουαντάναμο», ενώ έκανε λόγο για εμπρηστικές και προβοκατόρικες τοποθετήσεις υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού που έχει αναπηρία 93%». «Τέτοια προκλητική και λαϊκιστική σύληση της μνήμης των θυμάτων δεν έγινε ούτε από τους νόμιμους εκπροσώπους των οικογενειών και των συνηγόρων τους», πρόσθεσε καλώντας τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να σταματήσουν να κατονομάζουν τον πολιτικό τους αντίπαλο ως «τρομοκράτη».

Αναφερθείς στο θέμα που έχει ανακύψει, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην «πολιτική σημειολογία» της κίνησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούν τον Σ. Ξηρό. «Καταδικάστηκε κάποιος για πράξεις τρομοκρατίας και πας να πεις για την υγεία του», είπε ενώ αντιδράσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η φράση του ότι «εγώ ξέρω ότι παλαιότερα πολλά στελέχη σας κατέθεταν σε τέτοιες δίκες (για τρομοκρατία) ως μάρτυρες».

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «εκστρατεία η οποία δεν έχει βασιμότητα και προσπαθεί να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια αντίληψη για την τρομοκρατία που δεν έχει σε καμία περίπτωση». «Πρώτοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία οποιασδήποτε μορφής και έχουμε ως Αριστερά έναν πολιτικό λόγο παραπάνω», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.