Την αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ ζήτησε τη Δευτέρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φορολογικών βαρών για τους χαμηλόμισθους.

Παρουσιάζοντας στην Ουάσιγκτον τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την υποβάθμιση των εκτιμήσεων του Ταμείου για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2014 από το 2,8% στο 2%.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2015 παραμένει αμετάβλητη στο 3%.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως η αγορά ακινήτων και το επιχειρηματικό κλίμα αποτελούν βραχυπρόθεσμα πηγή ανησυχίας, ενώ μεσοπρόθεσμα χαρακτήρισε ανησυχητικές τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και τις προοπτικές αύξησης της παραγωγικότητας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η δυνητική ανάπτυξη των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια προσδιορίζεται μεσοσταθμικά κοντά στο 2%.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παρουσίασε τις προτάσεις του Ταμείου για την ενίσχυση της εργασίας, της ανάπτυξης και την μείωση φτώχειας στις ΗΠΑ, για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανοσιοτήτων και την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν στο μέλλον τους . Στο εργατικό προσωπικό και στις υποδομές», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές για στήριξη των φτωχότερων και μέτρα που θα περιορίσουν την ανισότητα στις ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό πρότεινε την επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων στους εργαζόμενους που έχουν χαμηλά έως μέτρια εισοδήματα, ενώ εστίασε στην ανάγκη αύξηση του κατώτατου μισθούν στις ΗΠΑ ο οποίος είναι από τους χαμηλότερους στον αναπτυγμένο κόσμο σήμερα.

Για τα δημοσιονομικά μεγέθη η Λαγκάρντ σημείωσε πως το ΔΝΤ βλέπει πως υπάρχει χώρος για επενδύσεις σε υποδομές, στην παιδεία και στην κοινωνική πολιτική, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την προσπάθεια μείωσης των επιπέδων του χρέους.

Για τη νομισματική πολιτική επικρότησε την διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας πως η αμερικανική αγορά εργασίας αναμένεται πως θα ανακάμψει πλήρως το 2017.

«Οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφτεί κάτι που καταδεικνύεται από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων», τόνισε και προσέθεσε πως πρόκληση για την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι να περιορισθούν οι επιδράσεις της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό προειδοποίησε για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα και την ανάγκη μεγαλύτερης εποπτείας, ενώ ζήτησε και μεγαλύτερη εποπτεία στην ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ.