Διαδικαστικά θέματα κυριάρχησαν κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας για τους πυροβολισμούς εναντίον δεκάδων μεταναστών εργατών γης, τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα.

Κατηγορούνται τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί μετά τους πυροβολισμούς, από τους οποίους είχαν τραυματιστεί 28 αλλοδαποί εργάτες στις καλλιέργειες φράουλας.

Εξω από το δικαστήριο, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες μετανάστες.

Κατά την έναρξη της δίκης, τέθηκε θέμα με την παρουσία διερμηνέα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ώστε να μεταφράζει τα όσα θα καταθέτουν οι μάρτυρες, οι οποίοι είναι από το Μπαγκλαντές.

Λόγω της απουσίας διερμηνέα, η δίκη διακόπηκε μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο άτομο.

Όταν προσήλθε διερμηνέας, τέθηκε εκ νέου θέμα, διότι ήταν υπήκοος Πακιστάν και όχι από το Μπαγκλαντές.

Εκτός όμως από το ζήτημα του διερμηνέα, κατατέθηκαν ενστάσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης, σχετικά με την εκπροσώπηση αλλοδαπών στη δίκη από δικηγόρους.

Στη συνέχεια, η διαδικασία προχώρησε με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και την κατάθεση των αυτοτελών ισχυρισμών από τους συνηγόρους. Κατόπιν, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 12 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου 2013, περίπου 200 μετανάστες που εργάζονταν σε γεωργική επιχείρηση καλλιέργειας φράουλας, είχαν συγκεντρωθεί στη Νέα Μανωλάδα, ζητώντας τα δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών.

Όμως, έπειτα από λίγη ώρα άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 αλλοδαποί.