Στους 9.707 ανήλθαν οι νέοι συνταξιούχοι για τους οποίους αναγγέλθηκε η καταβολή σύνταξης τον Ιούνιο, ενώ το 65% εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ.

Στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» που ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των συνταξιούχων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.657.568 και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων σε 4.474.476 εκ των οποίων οι 11.326 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον Ιούνιο ανήλθε σε 2,31 δισ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 ανήλθε στα 13,8 δισ. ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος διαμορφώθηκε στα 946,17 ευρώ

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 161.997 και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 170.708. Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Ιούνιο ανήλθε σε 54,4, εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 327,82 εκατ. ευρώ.

Για το μήνα Ιούνιο, το πλήθος των νέων συνταξιούχων για τους οποίους αναγγέλθηκε η καταβολή σύνταξης ανέρχεται σε 9.707. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων εντοπίζεται στο ΙΚΑ σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 65%. Για τη χρονική δε περίοδο Αύγουστος 2013 – Ιούνιος 2014 αναγγέλθηκαν για αναστολή συνολικά 91.917 συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου και 654 λόγω γάμου.

Ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις επεσήμανε πως το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» συμπλήρωσε ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, καθώς μέσω αυτού έκλεισε οριστικά και για πάντα η στρόφιγγα των διαρροών των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης σε «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα. «Όλα πλέον περνούν από τη «μύτη της βελόνας» και οι πόροι που εξοικονομούνται ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» απλοποιήθηκαν διαδικασίες και βελτιώθηκε δραστικά η καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Όπως είπε εφέτος κανένας από τα 2,8 εκατ. συνταξιούχων της χώρας δεν μπήκε σε ουρές και δεν ταλαιπωρήθηκε προκειμένου να πάρει βεβαίωση αποδοχών αλλά τη βρήκε προσυμπληρωμένη στη φορολογική του δήλωση. «Σε λίγες ημέρες από σήμερα, μάλιστα, κανένας ασφαλισμένος Έλληνας δεν θα ταλαιπωρηθεί πλέον και δεν θα μπει ποτέ ξανά σε ουρά για να θεωρήσει το ασφαλιστικό του βιβλιάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.