Επιχείρηση με κωδικό «121» έχει ξεκινήσει στην Κουμουνδούρου προκειμένου να μπλοκαρισθεί η δυνατότητα της παρούσας Βουλής να εκλέξει με 180 ψήφους τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών εντός του 2014. Αλλη πηγή ανησυχίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιθανότητα να προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση μια σχετικά καλή πρόταση για τη διευθέτηση του χρέους και να τεθεί ως προϋπόθεση για την υλοποίησή της η υπογραφή και του Αλέξη Τσίπρα. Και τα δύο αυτά σενάρια έχουν ήδη δημιουργήσει έντονο πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου.

Την πεποίθηση ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές εντός του 2014 έχει εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο χρόνος για το κυβερνητικό σχήμα ήδη μετρά αντίστροφα.

Ομως το σύνθημα «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν» δεν τελεσφόρησε.

Αντιθέτως, τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά της συμπολίτευσης δείχνουν ότι πρόκειται να επιχειρηθεί «μπλοκάρισμα» της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θητεία του οποίου τυπικά λήγει τον Φεβρουάριο του 2015. Το ενδεχόμενο αυτό ήδη έχει θορυβήσει την ηγετική ομάδα του κόμματος η οποία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό, με τα μηνύματα να έχουν ήδη αποσταλεί αρμοδίως: αποδέκτης, η δεξαμενή των βουλευτών κυρίως της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και των ανεξάρτητων.

Η γραμμή «Μαζινό» της Κουμουνδούρου φαίνεται από το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», η οποία κάνει λόγο για «Ιουνιανά 2014», ενώ στο κύριο άρθρο της μιλάει για «σκηνικό μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» και «πρόθυμους» βουλευτές. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα είναι απλή και σαφής: οξύτατη πόλωση και σκηνικό «προειδοποιήσεων» σε όσους βουλευτές δείξουν ότι θα στηρίξουν την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή του σεναρίου των πρόωρων εκλογών –κάτι που θα οδηγούσε σε εθνικές εκλογές το 2016.

Εκτός από το «μαστίγιο» όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν και το «καρότο»: το δεύτερο σκέλος του σχεδίου με κωδικό «121» έχει σκοπό τη δημιουργία μιας ομάδας από 121 βουλευτές, οι οποίοι να μπορούν να «μπλοκάρουν» αμέσως την εκλογή Προέδρου.

Η υλοποίηση του «Σχεδίου 121» δεν είναι εύκολη καθώς η βάση από την οποία ξεκινά είναι πολύ χαμηλή –δηλαδή οι 71 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει γίνει ώς έναν βαθμό και στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα με την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το περασμένο φθινόπωρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε, το «κέρδος» για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Θ. Τζάκρη.

Τώρα, ο στόχος είναι αφενός η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών στους οποίους ήδη η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά με τουλάχιστον πέντε (Βουδούρης, Μουτσινάς, Παραστατίδης, Μπόλαρης και Τζάκρη) και αφετέρου βουλευτές από τις ομάδες της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ.

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι θα μπορούσε τόσο βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και του ΠαΣοΚ –κυρίως από τη δεξαμενή των παπανδρεϊκών –να έρθουν πιο κοντά σε μια λογική δημιουργίας μιας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και «πατριωτικής συμμαχίας» με κορμό την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου, απαντώντας το φθινόπωρο στις κατηγορίες του ΠαΣοΚ ότι μεθοδεύει αποστασία, επέμεινε να προσφέρει πολιτική κάλυψη σε όσους βουλευτές καταψηφίσουν την παρούσα κυβέρνηση.