Τα μέλη και οι προσκεκλημένοι της ιδιαίτερα μυστικοπαθούς Ομάδας Μπίλντερμπεργκ συγκεντρώθηκαν από την Πέμπτη στην Κοπεγχάγη για συνομιλίες, κυρίως σε οικονομικά θέματα, με τη συμμετοχή πολιτικών, πανεπιστημιακών και διευθυντικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων απ' όλον τον κόσμο. Επικεφαλής της Ομάδας είναι ο Γάλλος Ανρί ντε Καστρίς, ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας AXA.

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ομάδας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Σουηδίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάγιο και Καρλ Μπιλτ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν και ο πρόεδρος του Google Ερικ Σμιτ.

Από την Ελλάδα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Γιώργος Ζαννιάς, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος της Action Aid Hellas.
 
Η Γαλλία εκπροσωπείται στη συνάντηση αυτή, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, από την υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Φλερ Πελερέν και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν.

Και δυο Κινέζοι
 
Ολοι οι προσκεκλημένοι της Ομάδας, σκοπός της οποίας είναι «να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής», είναι Αμερικανοί, Καναδοί, Ευρωπαίοι και Τούρκοι, υπάρχουν όμως και δύο Κινέζοι: ένας υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων με βαθμό υπουργού, ο Λιου Χε και ο καθηγητής οικονομικών Γιπίνγκ Χουάνγκ.

Η Ομάδα Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε το 1954 σε ένα ξενοδοχείο στην Ολλανδία, από το οποίο πήρε και το όνομά της. Γύρω από τη δράση της έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας, κυρίως λόγω της πλήρους απουσίας ενημέρωσης για τα διαμειβόμενα στις συγκεντρώσεις της.

Η φετινή συνεδρίασή της στο ξενοδοχείο JW Marriot της Κοπεγχάγης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Δανία, κυρίως για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των προσκεκλημένων. Μάλιστα το ευρωσκεπτικιστικό, αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα που κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το κόστος των μέτρων φύλαξης.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα όπως «Είναι βιώσιμη η οικονομική ανάκαμψη;», «Οι μεγάλες μεταβολές των τεχνολογιών και της απασχόλησης» και «Υπάρχει πράγματι ιδιωτική ζωή;». Είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που αποκαλύπτονται οι τίτλοι των υπό συζήτηση θεμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από