Θέμα παραίτησης του Φώτη Κουβέλη από από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ έθεσε την Τρίτη ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός κάνοντας μια αποτίμηση του «καταστροφικού», όπως είπε, εκλογικού αποτελέσματος της ευρωκάλπης.

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BHMA FM 99,5 ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε μεταξύ άλλων: «Αν ήμουν στη θέση του Φώτη Κουβέλη, θα είχα υποβάλλει την παραίτησή μου στην Κεντρική Επιτοπή. Μπορεί να θεωρεί ότι δεν πρέπει να φύγει από το σπίτι του ο ίδιος. Κι εγώ, δεν του ζητάω να παραιτηθεί. Η ΔΗΜΑΡ είναι και δικό μου σπίτι, μαζί την κάναμε και άλλοι ήταν που είδαν φως και μπήκαν. Τα έχω πει αυτά και στον ίδιον πριν από πολλούς μήνες, αλλά τώρα θα τα πω και δημόσια: ότι δεν πρέπει να στηρίζεται σε ανθρώπους που συμφωνούν με τη γνώμη του, όποια και αν είναι αυτή. Πριν από καιρό, είχε διαμορφωτές γραμμής τον Μπίστη και τον Μεϊμάρογλου. Και μόλις άλλαξε γραμμή ο Κουβέλης, εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία των στελεχών και ψηφίστηκαν με ποσοστά Τσαουσέσκου (όσα είπε) και είναι μειοψηφία όσοι λένε ότι είναι λάθος (η άποψή του) και ήμουν ένας από αυτούς που είπαν «όχι, είναι λάθος»», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Γρ. Ψαριανός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι θεωρεί το κόμμα προσωπική του υπόθεση: «Εχει μια στάση σαν να είναι το κόμμα απολύτως προσωποπαγές και πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως προσωπική του υπόθεση. Ο ίδιος το είπε ότι έχει ποσοστά Τσαουσέσκου! Δεν έχω πρόβλημα εγώ με τον Φώτη Κουβέλη. Δεν έχω κανένα προσωπικό ζήτημα. Έχω, όμως, σοβαρό πολιτικό ζήτημα, διότι εδώ και ένα χρόνο κάνει πολύ κακές πολιτικές επιλογές και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα. Κάποιοι λένε μέσα ότι δέχεται πόλεμο».

Ο Γρ. Ψαριανός κατηγόρησε μάλιστα συναδέλφους του στη ΔΗΜΑΡ ότι δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια στις ευρωεκλογές και τώρα κάνουν συσκέψεις με τον Φ. Κουβέλη: «Εγώ έτρεξα 8.500 χιλιόμετρα και γύρισα όλη την Ελλάδα με τον Ανδρέα (Παπαδόπουλο) και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Φανταστείτε να μην το κάναμε πού θα ήταν το κόμμα. Και κάποιοι άλλοι, δεν κουνήθηκαν καθόλου. Βουλευτές δεν κουνήθηκαν καθόλου και χθες έγινε συνάντηση του Κουβέλη μαζί τους, γίνονται εσωτερικές διαπραγματεύσεις. Δεν ενδιαφέρομαι εγώ γι’ αυτά. Δεν είμαι δελφίνος και δεν ενδιαφέρομαι για την ηγεσία του κόμματος, δεν συμμετέχω στις εσωτερικές διαπραγματεύσεις. Σε καμία. Δεν είμαι εξουσιολάγνος. Δεν ενδιαφέρθηκα για κανένα υπουργείο όταν συζητήθηκε το όνομά μου…» είπε και προανήγγειλε ότι είναι πιθανό να απουσιάσει από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ την προσεχή Παρασκευή:

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχω και γενικώς στις διαδικασίες στα όργανα. Διότι ο Φώτης Κουβέλης, όταν τον ρώτησαν αν σκοπεύει να παραιτηθεί, είπε ότι θα αποφασίσουν τα όργανα» σχολίασε ο Γρ. Ψαριανός.

Τα όργανα αποφασίζουν

Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Ψαριανός επανέλαβε τις καταγγελίες του ότι στη ΔΗΜΑΡ μπήκαν κάποιοι από το παράθυρο και τώρα πήδηξαν έξω: «Τα όργανα αποφασίζουν αν θα παραιτηθεί άλλος; Ποια όργανα; Τα πνευστά, τα χάλκινα, τα έγχορδα; Εγώ θα έθετα την παραίτησή μου στις υπηρεσίες του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και συνέχισε:

«Διάφορα στελέχη και ο Χρήστος Μαχαίρας – που τον αγαπώ και είναι φίλος μου, αλλά δεν είναι όπως εγώ από το ’68 στον χώρο και τη Διάσπαση και μπήκε από το παράθυρο όταν είδε φως, όπως και κάτι ΠΑΣΟΚοι, όπως ο Παν-Παν, ο Καστανίδης, ο Μπεγλίτης, η Κοππά, ο Τσαμουργκέλης – συνδιαμόρφωσαν την στρατηγική του κόμματος και τώρα πήδηξαν από το παράθυρα. Όπως ο Μιχελογιαννάκης, ο Μουτσινάς και ο Βουδούρης. Εμείς, είμαστε σταθερά εκεί. Είμαι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και ιδρυτής της. Δεν με ενδιαφέρουν τα όργανα και οι μηχανισμοί. Στο συνέδριο που θα πάμε, ο Παπαθανασίου, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Παν-Παν, ο Χατζησωκράτης, ο Μαργαρίτης και 15 άνθρωποι που είναι στο ηγετικό επιτελείο θα συναποφασίσουν κάτι που θέλει ο Φώτης Κουβέλης και το στενό περιβάλλον του και δεν αφορά τους άλλους. Δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτό. Πρώτα αποφασίζουν κάτι και μετά καλούν την Εκτελεστική ή την Κεντρική Επιτροπή, 15 μέρες μετά, για να εγκρίνουν την απόφαση που πήραν. Θα παραμείνω βουλευτής, στέλεχος και ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ μέχρι ο Φώτης Κουβέλης και η ηγετική ομάδα αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για το καταστροφικό αποτέλεσμα» σημείωσε.

«Να πει ο Φώτης Κουβέλης ότι «ναι, σύντροφοι, εγώ φταίω». Έτσι κάνουν οι μεγάλοι ηγέτες. Να αναλάβει την ευθύνη για τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα στην εξαφάνιση και είναι χαραμάδα ύπαρξης τώρα το κόμμα και μετά θα συμμετάσχω ξανά στις διαδικασίες. Συμμετοχή σε προειλημμένες αποφάσεις, όπως να πάμε να κάνουμε συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως συζητείται τώρα και άλλα διάφορα τέτοια, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα πάνω του τώρα και υπάρχουν και βουλευτές που κάνουν τσίου-τσίου τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και πάνε και κολλήσουν εκεί, μαζί του, δεν με ενδιαφέρει εμένα» είπε ο Γρ. Ψαριανός.

«Το κόμμα πρέπει να ανασυγκροτηθεί»

Στη συνέχεια της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε, ότι: «Πρέπει να ανασυγκροτηθεί το κόμμα και με ενδιαφέρει να είμαι σε κάθε διαδικασία που γίνεται από σήμερα, από χθες, για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, στον οποίο ο Φώτης Κουβέλης είχε πρωτεύοντα ρόλο πριν από ένα χρόνο, όταν μετράγαμε 6,5% και το ΠΑΣΟΚ ήταν κάτω από 6%. Ήμασταν μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Του έλεγα ότι πρέπει να το κάνουμε τώρα, που είμαστε καβάλα στο άλογο. Και είναι τριτεύουσα η γνώμη και η πρωτοβουλία του τώρα…

» Θα είμαι (παρών) σε όλες τις διαδικασίες, συγκεντρώσεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες πυρήνων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Λέω τώρα, αλλά μεθαύριο μπορεί να πάω στη συνεδρίαση. Και να πω ευθέως αυτά που έχω να πω. Από ποιον να κατηγορηθώ, όμως; Από τους εξαφανισμένους, που δεν συμμετείχαν καν στην προεκλογική εκστρατεία; Δεν ήταν μειοψηφούσα η άποψή μας, αλλά ήταν μέσα στο μηχανισμό μειοψηφούσα, για την ομάδα που κάνει αέρα στον πρόεδρο. Η μειοψηφία αυτή εξέφραζε τη ΔΗΜΑΡ του 7% και όχι του ένα παρά τέταρτο…

» Είναι έτοιμη αυτή η ομάδα, ναι, να αναλάβει πρωτοβουλίες. Και είμαι κι εγώ και είχα προτείνει στον Σπύρο Λυκούδη πριν από το συνέδριο να προχωρήσουμε στη συγκρότηση τάσης με συγκεκριμένο πρόγραμμα και δηλώσεις γι’ αυτά που πιστεύουμε και ήταν εντελώς διαφορετικά από την πορεία που είχε χαράξει η ηγετική ομάδα και να τα προβάλλουμε. Δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε κάπως τη διάσωσή μας, την αξιοπρέπεια της Ανανεωτικής Αριστεράς, όταν βλέπεις ότι αυτό το πράγμα σε πάει στον γκρεμό. Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ…

» Η κυρία Ρεπούση στον Πειραιά στήριζε ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τζανετουλάκο που έβαλε μετρούσε το παιδάκι 0,6% και τον απέσυρε και μετά μοίραζε φυλλάδια στο «Λιμάνι της Αγωνίας» με τον Δρίτσα. Τι να σας πω, δεν τα καταλαβαίνω αυτά…Δεν έχω τίποτα με κανέναν. Με τον Χατζησωκράτη και τον Μαργαρίτη και άλλους, έχουμε γεννηθεί στην Ανανεωτική Αριστερά και έχουμε μεγαλώσει σ’ αυτό το σπίτι. Θα παραμείνω στη ΔΗΜΑΡ, συμμετέχοντας σε όλες τις διαδικασίες ως βουλευτής και μέλος της, αλλά σε όλες τις διαδικασίες προς την Κεντροαριστερά. Για την οποία και προσωπικά ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία από Δευτέρα, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα».

Από το 6,5% στον άσο

Ακολούθως ο Γρ. Ψαριανός είπε: «Είναι Τρίτη σήμερα και δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία, διότι τώρα έχει άσο και είναι δύσκολο. Πέρυσι είχε 6,5% και ήταν καβάλα στο άλογο. Τώρα, είναι δύσκολο. Όταν έγινε η συγκέντρωση των 58 στο «Ακροπόλ», που πολλοί σύντροφοί μου μου έλεγαν «μας έφερες χαιρετίσματα από τον Σημίτη και τον Βενιζέλο;» – κάτι γελοία πασόκια μου τα έλεγαν αυτά, εμένα – και είδα αυτό το πράγμα που έγινε και ήταν πρωτοβουλία για το διάλογο και όχι ένα νέο κόμμα, όπως με κατηγορούσαν κάτι πολιτμπιράδες μέσα στο δικό μας κόμμα, ότι υπηρετώ πολιτικό σχέδιο – να μην πω ονόματα τώρα, θα τα πω άλλη ώρα – και είπα στον Φώτη: «Πρόεδρε, γιατί δεν ήρθες εκεί;». Του το είχα πει δέκα φορές να έρθει. Διότι όταν μπήκε ο Βενιζέλος στο «Ακροπόλ», χειροκρότησαν τρία άτομα να παραγγείλουν γκαζόζα, καφέ και φραπέ. Αν έμπαινε, θα έπεφτε το θέατρο. Από τον Κουβέλη περίμενε πρωτοβουλίες ο κόσμος, όχι από τον Βενιζέλο ή τον Παπανδρέου. Ούτε από το Σημίτη ή τον Τσουκάτο ή τον Λαλιώτη, τον Ψαριανό και τον Τσαμουργκέλη ή τον Λυκούδη. Από τον Φώτη Κουβέλη περίμεναν. Ήταν βασιλιάς τότε, τώρα είναι στον άσο. Όλοι έλεγαν τότε «τι λέει ο Κουβέλης» και τώρα λένε «α, τον καημένο, άκου τι λέει ο Φωτάκος»…»

«Θα είναι μεγάλη ντροπή στα χέρια του Φώτη Κουβέλη να πεθάνει η Ανανεωτική Αριστερά»

Τέλος ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε: «Όταν πήγε στο Action24 ενώπιον δημοσιογράφων ο κ. Κουβέλης, τρεις-τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, είπε κάτι για μένα. Θα σας το πω μετά την Παρασκευή, όχι τώρα. Λυπάμαι πάρα πολύ και θα είναι μεγάλη ντροπή στα χέρια του Κουβέλη να πεθάνει η Ανανεωτική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου, του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Γρηγόρη Γιάνναρου και του Μπάμπη Δρακόπουλου. Αυτών των μεγάλων ανθρώπων που πολλά χρόνια πριν, ήταν πολλά χρόνια μπροστά. Και θα είναι κρίμα στα χέρια του Φώτη Κουβέλη η Ανανεωτική Αριστερά, αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοπορία της αριστερής ευρωπαϊκής Ελλάδας, να πεθάνει στα χέρια μας. Αυτό προσπαθώ να πω καιρό τώρα στον Φώτη Κουβέλη και δεν θέλει να ακούσει.Προτιμά να ακούει μια ομάδα που μαζεύεται κάθε Σάββατο και επεξεργάζεται στρατηγικές στο «Φίλιον». Ελπίζω να ακούσει ο Φώτης Κουβέλης και η Φωτεινή Κουβέλη, η σύζυγός του. Είχε συμμετάσχει στα πάντα και ελπίζω να ακούνε και να καταλάβουν τι έλεγα τόσους μήνες και ότι το έλεγα για τον Φώτη και τη ΔΗΜΑΡ. Δεν το έλεγα για μένα…»