Ενα νέο πλαστικό υλικό που μπορεί να επιδιορθώνει μόνο του τυχόν ρωγμές και σπασίματα κατασκεύασαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Ο σχεδιασμός του μιμείται τις ανθρώπινες αρτηρίες καθώς περιέχει ένα δίκτυο αγγείων που διαχέουν χημικές ουσίες στο σημείο της βλάβης.

Τα σπασίματα μπορεί να επιδιορθώνονται αρκεί να έχουν μέγεθος έως τρία εκατοστά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου αποτελείται από αυτό το υλικό και σπάσει, έπειτα από πτώση, μπορεί να «επουλωθεί» μόνη της και να μη φαίνεται το παραμικρό σημάδι.

Φυσικά δεν αφορά μόνο στα κινητά αλλά σε χιλιάδες αντικείμενα. Το υλικό αυτό θα έβρισκε πρακτική εφαρμογή σε δορυφόρους, αυτοκίνητα, σωλήνες, μικροεπεξεργαστές υπολογιστών και πολλά άλλα.

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες «ονειρεύονται» το πλαστικό που θα επουλώνεται μόνο του, όπως κάνει το ανθρώπινο δέρμα.

Το 2001 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι με την έγχυση σε πολυμερές μιας μικροσκοπικής κάψουλας που περιείχε υγρή χημική ουσία με την ιδιότητα να επιδιορθώνει μικρές ρωγμές. Για να μπορέσουν όμως να επουλώνουν μεγαλύτερα σπασίματα, οι επιστήμονες σκέφθηκαν ότι έπρεπε να δημιουργήσουν κάτι που να λειτουργεί σαν τις ανθρώπινες φλέβες και αρτηρίες. Στο νέο υλικό, τα χημικά μεταφέρονται μέσω δύο δικτύων και ενώνονται σε μια ροή δημιουργώντας αρχικά μια σκαλωσιά που στη συνέχεια σκληραίνει και κλείνει το κενό.

Μέσα σε 20 λεπτά η ρωγμή επιδιορθώνεται και σε τρεις ώρες αποκαθίσταται πλήρως η λειτουργία του αντικειμένου. Τα τεστ έδειξαν ότι το υλικό ανέκτησε το 62% της αρχικής του ισχύος.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν την εφεύρεσή τους στο τελευταίο τεύχος του «Science».