Τις τραγικές ελλείψεις στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου διαπιστώνει για άλλη μία φορά η Ιταλία μετά το νέο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες χωρίς χαρτιά και άφησε πίσω του τουλάχιστον 14 νεκρούς αλλά και δεκάδες αγνοούμενους.

Η Ευρώπη «σώζει τράπεζες κι αφήνει παιδιά να πεθάνουν» δήλωσε εξοργισμένος ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Σοκαρισμένες εμφανίζονται πλέον και οι Βρυξέλλες, με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ να ζητά να τεθεί το θέμα στους «28».

Το πρωί της Τρίτης, ο προσωρινός απολογισμός παρέμενε στους τουλάχιστον 14 νεκρούς - ορισμένα ωστόσο ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέβασαν τον αριθμό των σορών που έχουν βρεθεί στις 17. Δεκάδες δε ήταν οι αγνοούμενοι. 

Με αφορμή τη νέα τραγωδία, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ανέφερε ότι «η Ευρώπη δεν μας βοηθάει». «Υπάρχουν πολλοί νεκροί κοντά στη Λιβύη και τα πλοία μας είναι εκεί για να ανασύρουν νεκρούς και βοηθήσουν τους ζωνταντούς, αλλά η Ευρώπη δεν μας βοηθάει» είπε ο υπουργός.

«O Aλφάνο έχει δίκιο, δεν μπορεί η ΕΕ να σώζει κράτη και τράπεζες και να αφήνει μανάδες να πνίονται με τα παιδιά τους» υπερθεμάτισε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

H επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ ανέφερε πως «δυστυχώς όλες οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί δεν απέτρεψαν αυτή τη νέα απώλεια ζωών». Κάλεσε τους «28» να ακολουθήσουν το σχέδιο δράσης της Κομισιόν και επανέλαβε ότι χρειάζεται άνοιγμα «νόμιμων οδών προς την Ευρώπη για να αποφευχθούν αυτές οι καταστροφές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από