Σε στρογγυλό τραπέζι υπό τον ΟΑΣΕ καλούνται η κυβέρνηση του Κιέβου και οι φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία, με τη Μόσχα να παίζει το χαρτί του – συντριπτικού υπέρ της αυτονομίας – δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Στο μεταξύ στο Κίεβο ως διαμεσολαβητής έφθασε ο γερμανός υπορυγός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει προς το παρόν να συνομιλήσει «με τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει τους φιλορώσους των ανατολικών περιοχών της χώρας, θέλοντας προφανώς να αποφύγει διαβουλεύσεις σε ισότιμη βάση με όσους εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις.

Από την άλλη πλευρά η Μόσχα «δεν βιάζεται» να απαντήσει στην πρόσκληση των δύο επαρχιών για ένωση με τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο πάντως, καλωσόρισε τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της περασμένης Κυριακής και έκανε λόγο για «λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Την Τρίτη πηγαίνει στο Κίεβο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με στόχο να υποστηρίξει τη διενέργεια «εθνικού διαλόγου» μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και όσων την αμφισβητούν στα ανατολικά.

Το Βερολίνο θεωρεί πως κεντρικός άξονας θα πρέπει να είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου -τις οποίες ορισμένοι φιλορώσοι ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία απορρίπτουν, καθώς θεωρούν πως οι δύο επαρχίες δεν έχουν πια θέση στη χώρα – με διάλογο υπό τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στην πρώτη της αντίδραση μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα της Κυριακής, το Κρεμλίνο κάλεσε επίσης «σε διάλογο», αναγνωρίζοντας τις κάλπες που είχαν στις δύο ουκρανικές περιφέρειες και την έκβασή τους ως «έκφραση της λαϊκής βούλησης».

Στην παρούσα φάση, η Μόσχα φαίνεται ότι θέλει να εξαναγκάσει την ηγεσία του Κιέβου να αναγνωρίσει ως ισότιμους συνομιλητές του φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία -ακριβώς αυτό που θέλει να αποφύγει η ουκρανική κυβέρνηση.

To Κίεβο εμφανίζεται θετικό στο διάλογο αλλά η θέση του είναι πως «δεν συνομιλεί με τρομοκράτες».

Οι συνομιλίες φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ, είπε σχετικά: «Δεν νομίζω ότι στο τραπέζι θα έρθει κανείς με όπλα».

Η μορφή που θα έχουν οι συνομιλίες δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως -πιθανό θεωρείται να συπληρωθούν και με «ανοικτές συνελεύσεις» σε διάφορες ουκρανικές πόλεις. Επικεφαλής της επιτροπής του ΟΑΣΕ που θα έχει υπό την αιγίδα της τις συνομιλίες θα είναι ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, βετεράνος γερμανός διπλωμάτης, από κοινού με ουκρανό αξιωματούχο (δεν φαίνεται να έχει κλείσει το ποιος).

Την ίδια ώρα, η Μόσχα «δεν βιάζεται να απαντήσει στο αίτημα του Ντονέτσκ για ένωση με τη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά γράφει το ρωσικό RT.

Την επαύριο κιόλας του δημοψηφίσματος για «ανεξαρτησία», οι φιλορώσοι στο Ντονέτσκ απευθύνθηκαν στη Μόσχα καλώντας σε ένωση. Το Κρεμλίνο «δεν έχει ακόμη απάντηση στο αίτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ, στην εφημερίδα Κόμερσαντ.