Μία νέα τραγωδία –η δεύτερη σε διάστημα δύο ημερών, η πολλοστή σε διάστημα λίγων μηνών –γράφτηκε χθες ανάμεσα σε Λιβύη και Λαμπεντούζα καθώς βυθίστηκε ακόμη ένα σκάφος με εκατοντάδες στοιβαγμένους μετανάστες. Ακριβώς πριν από μία ημέρα, δεκάδες άλλοι που ξεκινούσαν από τη Λιβύη ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το χθεσινό ναυάγιο σημειώθηκε περίπου 100 ναυτικά μίλια νοτίως της Λαμπεντούζα και 50 μίλια βορείως της Λιβύης. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες όσον αφορά τον αριθμό των επιβαινόντων και τον αριθμό των νεκρών ήταν πολύ συγκεχυμένες. Τα τοπικά Μέσα μετέδιδαν ότι το πλοίο μετέφερε περίπου 400 μετανάστες και ότι σχεδόν οι μισοί διασώθηκαν. Αργότερα, οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι άνδρες του λιμενικού και της Ακτοφυλακής ανέσυραν 14 πτώματα, ενώ η τύχη των υπολοίπων αγνοούνταν. Αγνωστες παρέμεναν έως αργά το βράδυ και οι εθνικότητες των μεταναστών

.

Το πλοιάριο εντοπίστηκε νωρίς το απόγευμα από αεροσκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής, το οποίο περιπολούσε πάνω από το Κανάλι της Σικελίας. Στην περιοχή έσπευσαν δύο πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση Mare Nostrum, εμπορικά πλοία και ένα ελικόπτερο. Στο πλαίσιο της ιταλικής επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς με στόχο την αποφυγή πολύνεκρων ναυαγίων στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σικελίας, πέντε πολεμικά πλοία με τα ελικόπτερά τους και περισσότεροι από 900 στρατιώτες και αξιωματούχοι πραγματοποιούν περιπολίες στη Μεσόγειο.

Το νέο ναυάγιο έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα η οποία όσο πάει και αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες και λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών. Μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 4.000 μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές, ενώ από την αρχή του έτους ο αριθμός φθάνει τις 22.000 –δέκα φορές περισσότεροι από όσοι είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, 20.000 άνθρωποι έχουν πνιγεί τα τελευταία 20 χρόνια στη Μεσόγειο μετατρέποντάς τη σε νεκροταφείο μεταναστών, υποστηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρόσφυγες από τη Συρία, την Ερυθραία, τη Σομαλία και από αλλού, ολόκληρες οικογένειες ξεκινούν στην πλειονότητά τους από τις λιγότερο –αν όχι καθόλου –περιπολούμενες ακτές της Λιβύης, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δραπετεύσουν από την πολιτική αστάθεια και τις υπόλοιπες κακουχίες που μαστίζουν τις χώρες τους.

Η Ιταλία από την πλευρά της, έπειτα και από την πολύνεκρη τραγωδία, πριν από επτά μήνες, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 πρόσφυγες, έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι πλέον σε θέση να σηκώσει το οικονομικό βάρος της διάσωσης και της υποδοχής αυτού του τεράστιου κύματος μεταναστών. Βόρειοι γείτονες, όπως η Γερμανία, ανταπαντούν ότι έχουν παραχωρήσει άσυλο σε πολύ περισσότερους μετανάστες από ό,τι η Ιταλία.

Την ανάγκη εφαρμογής μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής άμεσης επαναπροώθησης των μεταναστών από τα κέντρα υποδοχής έξω από την Ευρώπη, καθώς και το άνοιγμα νόμιμων διαύλων ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται νόμιμα χωρίς τη μεσολάβηση λαθρεμπόρων, τόνισε χθες η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.