Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέζησε την Τρίτη μιας πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του στο κοινοβούλιο επειδή δεν αρνείται το Ολοκαύτωμα, στην πιο πρόσφατη μάχη που δίνουν οι μετριοπαθείς με τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς του Ιράν, οι οποίοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τα ανοίγματα του προέδρου Χασάν Ροχανί στη Δύση.

Ο Ζαρίφ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν, προκάλεσε κατακραυγή μεταξύ των σκληροπυρηνικών συντηρητικών του Ιράν, όταν χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα μια «τρομακτική τραγωδία» σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα φέτος σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός έχει δεχθεί προειδοποιήσεις αρκετές φορές και είχε και προηγουμένως κληθεί στο κοινοβούλιο να λογοδοτήσει για την, όπως εκτιμούν, ήπια γραμμή που ακολουθεί απέναντι στους παραδοσιακούς εχθρούς, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η «ανάκριση» από τους σκληροπυρηνικούς

Στην χθεσινή διαδικασία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική ραδιοφωνία, 75 σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί από το 290μελές κοινοβούλιο του υπέβαλαν ερωτήσεις για μια σειρά από θέματα, στα οποία περιλαμβανόταν η στάση του απέναντι στο «παράνομο» Ισραήλ και στο «ψέμα του Ολοκαυτώματος».

Σε μια νίκη των μετριοπαθών, οι οποίοι προσπαθούν να αποβληθεί η αντισημιτική εικόνα που είχε καλλιεργήσει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντιντζάντ, το κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του Ζαρίφ.

Υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν «Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι το Ιράν αρνείται το Ολοκαύτωμα, ότι επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας πυρηνικής βόμβας για να δημιουργήσουμε άλλο ένα Ολοκαύτωμα. Οσο είμαι εγώ υπουργός Εξωτερικών δεν θα επιτρέψω την εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος για να καταστρέψουν την εθνική μας εικόνα και αξιοπρέπεια».