Αίτημα εξαίρεσης κατά των ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός καταλογίζοντας τους «μεροληπτική συμπεριφορά κατά την άσκηση καθηκόντων τους».

Στην πολυσέλιδη αίτηση του ο Λαγός υποστηρίζει ότι οι δύο δικαστικοί λειτουργοί «δημόσια προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο εξέφρασαν μεροληπτική διάθεση εις βάρος του και εις βάρος της ΧΑ» και πως «δεν διαχωρίζουν το κόμμα από την δήθεν εγκληματική οργάνωση».

Μεταξύ των όσων καταλογίζει ο προφυλακισμένος βουλευτής είναι «παράνομες και εκβιαστικές ενέργειες» των δύο ανακριτριών, «για να συλλέξουν ψευδή στοιχεία για την δήθεν στοιχειοθέτηση ανύπαρκτων κατηγοριών».

Παράλληλα, ο Λαγός υποστηρίζει ότι οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου διεξάγουν ανακριτική έρευνα βάση «ιδεολογικών-πολιτικών αρχών» και καταγράφει δύο λόγους για τους οποίους ζητά την εξαίρεση τους: Ο πρώτος είναι το έγγραφο που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής για την επίσπευση των διαδικασιών της άρσης ασυλίας το οποίο κατά τον κατηγορούμενο «αποκαλύπτει μεροληπτική συμπεριφορά».

Ο δεύτερος λόγος είναι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που φέρονται να τέλεσαν οι ανακρίτριες και αφορά τους χειρισμούς τους στην ανάκριση.

Το αίτημα θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών.

Η αίτηση εξαίρεσης του προφυλακισμένου βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγού συμπίπτει χρονικά με την απολογία άλλων τεσσάρων βουλευτών του κόμματος για την υπόθεση ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Προθεσμία να απολογηθούν για μετά τις ευρωεκλογές πήραν τέσσερις βουλευτές της ΧΑ

Προθεσμία για μετά τις ευρωεκλογέςπήραν οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής – Ελένη Ζαρούλια, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Κούζηλος και Μιχάλης Αρβανίτης – οι οποίοι κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Από νωρίς το πρωί έξω από το Εφετείο της Αθήνας είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 μέλη της Χρυσής Αυγής με σημαίες φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των κατηγορουμένων, ενώ παρόντες ήταν οι επίσης κατηγορούμενοι ,αλλά ελεύθεροι με όρους βουλευτές του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Προθεσμία για τις 6 Ιουνίου έλαβε ο Κουκούτσης, για τις 10 Ιουνίου ο Κούζηλος, για τις 12 Ιουνίου η Ζαρούλια και για τις 13 Ιουνίου ο Αρβανίτης.

Κατά την εξόδό τους από το Εφετείο οι βουλευτές της ΧΑ δήλωσαν:

Ζαρούλια: «Η πολιτική σκευωρία έχει καταρρεύσει. Μένει ο ελληνικός λαός να δώσει το δικό του μήνυμα στις 18 και 25 Μαΐου».

Κουκούτσης: «Το καθεστώς είναι σε πλήρη σύγχυση. Ο ελληνικός λαός έχει πάρει το μήνυμα και η νίκη θα είναι δική μας».

Κούζηλος: «Το καθεστώς Σαμαρά στις εκλογές θα καταρρεύσει. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει την πολιτική σκευωρία».

Αρβανίτης: «Πήρα προθεσμία για αυτή την αστεία και εξωφρενική ιστορία για τις 13 Ιουνίου. Δεν έχω να κάνω άλλη δήλωση. Δηλώσεις θα κάνει ο ελληνικός λαός».