Ο εγκέφαλος των καλλιτεχνών διαφέρει δομικά από αυτόν των υπόλοιπων ανθρώπων. Παρουσιάζει σημαντικές διαφορές στις περιοχές που σχετίζονται με τη φαντασία, την οπτική αντίληψη, τη διαδικαστική μνήμη και τον έλεγχο των κινήσεων στα άκρα και σε συνδυασμό με την όραση.

Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες από το Βέλγιο που μελέτησαν εγκεφάλους καλλιτεχνών.

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ταλέντο των καλλιτεχνών είναι έμφυτο, αλλά βέβαια σημαντικοί παράγοντες για την εξέλιξή του είναι το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον και η εκπαίδευση.

Η Ρεμπέκα Τσάμπερλεν από το Βέλγιο, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί στο BBC ότι στόχος τους ήταν να βρουν πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι καλλιτέχνες. «Οι άνθρωποι που είναι καλοί στη ζωγραφική έχουν πιο ανεπτυγμένες δομές σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον συντονισμό της κίνησης του σώματος και αυτό που αποκαλούμε διαδικαστική μνήμη», λέει η επιστήμονας.

Στην έρευνά τους, οι ειδικοί μελέτησαν τους εγκεφάλους 21 φοιτητών Καλών Τεχνών και 23 άλλων εθελοντών με ειδικά μηχανήματα. Διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των καλλιτεχνών έχουν περισσότερη φαιά ουσία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προσφηνοειδές λόβιο και βρίσκεται στον βρεγματικό λοβό. «Αυτή η περιοχή ελέγχει λειτουργίες που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα και το πώς χειριζόμαστε τις εικόνες στον εγκέφαλο, πώς τις συνδυάζουμε και πώς τις αποδομούμε», σημειώνει η Τσάμπερλεν.

Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που έχουν ταλέντο στη ζωγραφική έχουν αυξημένη φαιά ουσία στην παρεγκεφαλίδα, το τμήμα που ελέγχει τον συντονισμό των σωματικών κινήσεων και τις πράξεις ρουτίνας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «NeuroImage».