Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της βρετανικής AstraZeneca σε 63 δισ. στερλίνες (106 δισ. δολάρια), προσθέτοντας ότι η τελευταία εξετάζει την πρόταση αυτή. Η ενδεικτική προσφορά των 50 στερλινών (84,47 δολαρίων) ανά μετοχή υποβλήθηκε μετά την απόρριψη από τη βρετανική εταιρεία της προηγούμενης προσφοράς της Pfizer συνολικού ύψους 58,8 δις. στερλινών ή 46,61 στερλινών ανά μετοχή.

 Με την εξαγορά της AstraZeneca, η Pfizer θα ενίσχυε το βεληνεκές των προγραμματισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων της και θα δημιουργούσε σημαντικές μειώσεις στο κόστος και τη φορολογία της.

 Ωστόσο, η εξαγορά αυτή, που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη βρετανικής εταιρείας που έχει γίνει ποτέ από ξένη εταιρεία, προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία. Σε μία προσπάθεια να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Ίαν Ριντ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχόμενος να ολοκληρώσει ένα σημαντικό νέο ερευνητικό κέντρο στο Κέμπριτζ που σχεδίαζε η AstraZeneca και να διατηρήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Μάκλσφιλντ. Ο Ριντ τόνισε, επίσης, ότι ποσοστό 20% του εργατικού δυναμικού του διευρυμένου ομίλου στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης θα είναι στη Βρετανία.

 Οι μετοχές της AstraZeneca διαπραγματεύονταν σχεδόν στις 30 στερλίνες πριν από ένα έτος, αλλά η εμπιστοσύνη στα προγραμματισμένα αντικαρκινικά φάρμακα της εταιρείας ενισχύθηκε έκτοτε πολύ. Οι επενδυτές δήλωναν πριν τη νέα πρόταση της Pfizer ότι ανέμεναν μία προσφορά τουλάχιστον 50 στερλινών ανά μετοχή και ήθελαν αυτή να προβλέπει περισσότερα μετρητά. Η τελευταία προσφορά προβλέπει 32% σε μετρητά και 68% σε μετοχές και διαφέρει πολύ λίγο από την αρχική αναλογία 30% και 70%, αντίστοιχα.

 Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση της Pfizer και ότι θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση, «όταν πρέπει».

 Η τιμή της μετοχής του βρετανικού ομίλου διαμορφώθηκε στις 48,17 στερλίνες, παρουσιάζοντας μικρή μεταβολή. Η μετοχή είχε κερδίσει έδαφος στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου λόγω της φημολογίας ότι η Pfizer θα επανερχόταν με βελτιωμένη προσφορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από